Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Pakistanská koalícia chce odvolať prezidenta Mušarrafa

Parvíz Mušarráf
Parvíz Mušarráf (Zdroj: TASR)

ISLAMABAD - Pakistanská vládna koalícia odsúhlasila začatie procesu odvolania prezidenta Parvíza Mušarrafa.

Vo štvrtok to vyhlásili stranícke zdroje. "Koaličné strany jednotne odsúhlasili začatie kroku odvolania" prezidenta, uviedol jeden z vysokých predstaviteľov koalície strán po trojdňovom rokovaní straníckych lídrov.

"Minulú noc nastal v rozhovoroch zlom. Súhlasili sme s odvolaním prezidenta," povedal vyšší predstaviteľ Pakistanskej moslimskej ligy - N (PML-N) premiéra Naváza Šarífa. Predstaviteľ koaličnej Pakistanskej ľudovej strany (PPP) zavraždenej expremiérky Bénazír Bhuttovej, ktorú v súčasnosti vedie jej bývalý manžel Asif Alí Zardárí, toto rozhodnutie potvrdil. Podľa predstaviteľov k zlomu došlo vtedy, keď Šaríf uistil Zardárího, že môže počítať s podporou bývalých členov PML-N, ktorí sú teraz členmi strany podporujúcej Mušarrafa.

Mušarraf prevzal v Pakistane moc počas vojenského puču v októbri 1999 a osem rokov viedol krajinu s podporou Spojených štátov amerických, ktoré s ním počítali ako s kľúčovým spojencom vo "vojne proti terorizmu". Avšak jeho popularita náhle poklesla po odvolaní predsedu najvyššieho súdu v roku 2007 a vyhlásení stavu núdze, aby zabránil protestom proti jeho znovuzvoleniu do funkcie.

V novembri minulého roka Mušarraf odstúpil z postu šéfa armády. Strany Bhuttovej a Šarífa ho následne porazili v parlamentných voľbách vo februári.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu