Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Pri nešťastí v ČR sa zranili traja Slováci, jednému museli amputovať nohu

Želežničné nešťastie v Češku Zobraziť galériu (9)
Želežničné nešťastie v Češku

BRATISLAVA - Pri dnešnom vlakovom nešťastí v českom meste Studénka sa zranili traja Slováci, informovala Slovenská televízia v hlavnej spravodajskej relácii Noviny STV.

Zranenia utrpelo 20-ročné dievča, 38-ročný muž a 22-ročný mladík, ktorému museli amputovať nohu a v ostravskej fakultnej nemocnici bojuje o život. Nehoda si podľa doterajších informácií vyžiadala sedem životov a niekoľko desiatok zranených. Vlak EuroCity 108 Comenius smerujúci z Krakova cez Ostravu do Prahy havaroval okolo pol jedenástej predpoludním v českom meste Studénka v Novojičínsku.

Vlak EuroCity 108 Comenius z Krakova cez Ostravu do Prahy havaroval v piatok okolo pol jedenástej dopoludnia v českom meste Studénka v Novojičínsku. Pred súpravou sa zrútila časť nového mosta, ktorý stavebníci vysúvali cez trať. Nehoda zablokovala železničné spojenie medzi Olomoucom a Ostravou. "Strojvedúci povedal, že si pri prejazde stanicou rýchlosťou asi 135 kilometrov za hodinu všimol, že mostná konštrukcia sa pred ním pohla a začala padať. Použil rýchlobrzdu a schoval sa v strojovni. O šesť sekúnd došlo k zrážke pri rýchlosti približne 120 km/h," povedal pred iDnes.cz Jan Kučera z Dráhovej inšpekcie.

Na mieste sa okamžite objavilo množstvo hasičov a záchranárov. Zranených prepravilo dvadsať sanitiek a vrtuľníkov do všetkých nemocníc v dosahu. Ihneď po nehode ošetrili celkom 65 ľudí. Prevládali Česi, ale medzi zranenými bolo aj jedenásť Poliakov, traja Slováci, dvaja Francúzi a jeden Ukrajinec. Medzi obeťami je jeden Poliak. V kritickom stave je aj osemročné dievča. Polícia nepozná jej totožnosť, keďže nemala pri sebe doklady. Zatiaľ sa k nej ani nikto nehlási.

Na sever Moravy sa v piatok prišiel pozrieť aj český premiér Mirek Topolánek, vicepremiér Jiří Čunek a minister dopravy Aleš Řebíček. Krátko po 16. hodine si prezreli miesto nehody. Z Poľska, odkiaľ vlak odchádzal, prišiel za zranenými predseda vlády Donald Tusk. Po prehliadke zasadala priamo pri nehode bezpečnostná rada, na ktorej sa zúčastnil aj Tusk.

Most postavený v roku 1961 vedie na okraji Studénky nad hlavným železničným koridorom a s jeho opravou sa začalo v apríli tohto roka. Dôvodom rekonštrukcie bol veľmi zlý stav mostnej konštrukcie, čo zistila odborná kontrola. Stavbu financuje krajský úrad, stavebníci mali opravy ukončiť do konca októbra. "K nehode prišlo pri príprave na zasunutie oceľovej konštrukcie. Presné príčiny nehody sú zatiaľ stále predmetom vyšetrovania," povedal pred iDnes.cz hovorca spoločnosti ODS-Dopravní stavby Ostrava, ktorá rekonštrukciu mosta vykonáva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu