Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Výbuch zničil výcvikový tábor Hamásu

GAZA - Výcvikovým strediskom hnutia Hamás na juhu Pásma Gazy otriasla v utorok večer silná explózia. Zranenia utrpelo najmenej päť osôb, stav dvoch z nich je vážny, uviedli pre agentúru AP palestínske zdravotnícke zdroje.

Na mieste explózie sa rozšíril oheň, s ktorým hasiči bojovali asi hodinu. Podľa svedkov výbuch základňu neďaleko mesta Chán Júnis zničil.

Príčina explózie zatiaľ nie je známa. Hnutie Hamás sa k incidentu nevyjadrilo a izraelskí predstavitelia vyhlásili, že o ňom nemajú informácie. Pásmo Gazy zasiahla v posledných dňoch vlna násilností medzi stúpencami militantného Hamásu a súperiaceho hnutia Fatah.

V polovici júna minulého roku vytlačilo islamistické hnutie Hamás z Pásma Gazy sily lojálne súperiacemu hnutiu Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása a fakticky prevzalo kontrolu nad oblasťou. Abbás následne zosadil vládu národnej jednoty, na ktorej sa podieľal Fatah spolu s Hamásom a na Západnom brehu ustanovil novú dočasnú vládu. V konečnom dôsledku Abbás vládne

Západnému brehu, zatiaľ čo Hamás má pod kontrolou Pásmo Gazy. Hnutie odmieta existenciu Izraela a rokovania so židovským štátom neprinášajú očakávané výsledky. Izrael,

Európska únia i Spojené štáty považujú extrémistické hnutie Hamás za teroristickú organizáciu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu