Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Ďalšia zbytočná smrť! Po ruskom útoku na nemocnicu zahynula aj lekárka Svetlana (†30): Ťažký život mala už pred vojnou

Lekárka Svetlana Lukjančuková (†30) sa stala obeťou ruského útoku na nemocnicu v Kyjeve
Lekárka Svetlana Lukjančuková (†30) sa stala obeťou ruského útoku na nemocnicu v Kyjeve (Zdroj: X/Андрій Садовий)

KYJEV – Začiatkom týždňa otriasli hlavným mestom Ukrajiny výbuchy. Ruská ofenzíva na Kyjev mala za následok 37 obetí a najmenej 170 zranených. Medzi obeťami sú aj štyri deti. Rakety zasiahli aj miestnu nemocnicu. Tento útok neprežila ani lekárka Svetlana.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 857 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

V pondelok 8. júla podnikla Ruská federácia raketový útok na Kyjev. Strely zasahovali aj civilné budovy, pričom jednou z nich bola aj detská nemocnica. Medzi troskami pátrajú naďalej stovky záchranárov a dobrovoľníkov po ľuďoch, ktorí by ešte mohli byť nažive. Tento prípad sa už bohužiaľ netýka mladej lekárky Svetlany (30).

O jej smrti informoval na sociálnej sieti aj starosta mesta Ľvov Andrij Sadovyj: "Medzi mŕtvymi je aj 30-ročná lekárka z Ľvova Svetlana Lukjančuková. Bola sirotou, o ktorú sa starala jej teta. Vyštudovala Národnú lekársku univerzitu Bohomoleca (NSU) a po štúdiách pôsobila ako detská nefrologička. Pochovaná budú vo Ľvove neďaleko hrobu svojich rodičov. Odpočívaj v pokoji." 

Veľké množstvo obetí  

Utorok (9. júla) vyhlásili v Ukrajine za deň smútku. V nemocnici zahynuli dve dospelé osoby vrátane lekára, píše DPA. Sedem ľudí prišlo o život vo veľkej obytnej budove neďaleko tejto nemocnice vrátane troch detí. Dve osoby zomreli v priemyselnom zariadení. Deväť obetí hlásia z ďalšej čiastočne zničenej nemocnice a sedem z obchodného centra.

Podľa ukrajinskej armády bol útok na nemocnicu cielený, pretože video zachytáva odpálenú raketu, ktorá sa blíži priamo k budove. Ruská strana oponuje, že náraz spôsobil chybný zásah ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorý odklonil ruskú raketu práve na nemocnicu. Hovorca Kremľa sa opakovane vyjadril, že Rusko neútočí na civilné ciele. 

Viac o téme: NemocnicaObeteLekárkaútok KyjevĽvovVojna na UkrajineSvetlana Lukjančuková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu