Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

EÚ zaistila 665-tisíc dávok vakcín na prevenciu proti vtáčej chrípke

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že cez spoločné obstarávanie zabezpečuje 15 členským štátom EÚ prístup k 665.000 dávkam vakcín proti zoonotickej chrípke za účelom prevencie proti vtáčej chrípke. Informuje o tom spravodajca TASR.

Očkovacia látka je určená pre tých, ktorí sú najviac vystavení potenciálnym prenosom vtáčej chrípky z vtákov alebo zvierat na ľudí (zoonóza). Sú medzi nimi pracovníci v oblasti chovu hydiny a veterinárni lekári. Cieľom je zabrániť šíreniu alebo možnému prepuknutiu vtáčej chrípky v Európe a ochrániť občanov a ich živobytie.

Úrad EK pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie (HERA) v utorok v rámci svojho mandátu v oblasti pripravenosti podpísal v mene zúčastnených členských štátov rámcovú zmluvu o spoločnom obstarávaní na dodávku 665.000 dávok očkovacej látky, ktoré by mali slúžiť ako prevencia pred pandémiou vtáčej chrípky. Členské štáty budú mať možnosť zakúpiť si ďalších 40 miliónov dávok vakcín počas trvania tejto zmluvy. Na dobrovoľnom obstarávaní sa zúčastňuje 15 členských štátov EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru. Zmluva umožňuje každej zúčastnenej krajine objednať počet vakcín v závislosti od vnútroštátnych potrieb. Trvať bude najviac štyri roky.

Viac o téme: Vtáčia chrípkaVakcíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu