Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN o prímerí víta Hamas aj Netanjahu: Pripája sa aj Juraj Blanár

Bezpečnostná rada OSN
Bezpečnostná rada OSN (Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA - Palestínske radikálne hnutie Hamas privítalo v pondelok rezolúciu prijatú Bezpečnostnou radou OSN (BR OSN), ktorá podporuje plán na prímerie v Gaze, informujú správy z agentúr Reuters a AFP.

Hamas v reakcii zároveň vyjadril pripravenosť na spoluprácu so sprostredkovateľmi v súvislosti s implementáciou princípov trojfázového plánu na prímerie v konflikte v Pásme Gazy. Rezolúciu v pondelok privítala aj Palestínska samospráva, ktorá uviedla, že podporuje akúkoľvek rezolúciu vyzývajúcu na okamžité prímerie a zachovanie jednoty palestínskeho územia, píše Reuters.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Text rezolúcie, ktorú podporilo 14 z dovedna 15 členov Bezpečnostnej rady, "víta" návrh na prímerie a prepustenie rukojemníkov, ktorý 31. mája predstavil americký prezident Joe Biden a vyzýva príslušné strany, aby "bezodkladne a bezpodmienečne v plnej miere implementovali jeho podmienky."

Agentúra AP pripomína, že ide o prvú rezolúciu prijatú Bezpečnostnou radou OSN, ktorá vyjadrila podporu plánu na prímerie zamerané na ukončenie ozbrojeného konfliktu medzi Izraelom a Hamasom v Gaze.

Vojna v Gaze vypukla po bezprecedentnom útoku palestínskych militantov na územie Izraela zo 7. októbra 2023. Zahynulo počas neho približne 1200 ľudí, väčšinou civilistov, kým zhruba 250 ďalších militanti zajali a odvliekli do Gazy.

Izrael reagoval pozemnou i vzdušnou ofenzívou v Gaze, ktorá si doposiaľ vyžiadala vyše 36.700 obetí na životoch, väčšinou žien a detí. Došlo tiež k zničeniu takmer 80 percent všetkých budov v tejto pobrežnej palestínskej enkláve, uvádza OSN.

Palestínsky prezident Abbás privítal prijatie rezolúcie o prímerí v Gaze

Predseda Palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás v pondelok privítal hlasovanie o rezolúcii o pláne na prímerie medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Gaze na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Informuje agentúra AFP.

"Palestínsky prezident považuje prijatie tejto rezolúcie za krok správnym smerom - k ukončeniu vojny genocídy proti našim ľuďom v Pásme Gazy," uviedol Abbásov úrad vo vyhlásení.

Bezpečnostná rada v pondelok prijala rezolúciu predloženú Spojenými štátmi na podporu návrhu prímeria medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorý minulý týždeň predstavil americký prezident Joe Biden.

Text rezolúcie "víta" návrh na prímerie a prepustenie rukojemníkov, ktorý 31. mája predstavil americký prezident Biden a vyzýva príslušné strany, aby "bezodkladne a bezpodmienečne v plnej miere implementovali jeho podmienky."

Za prijatie rezolúcie hlasovalo 14 z dovedna 15 členov Bezpečnostnej rady; hlasovania a zdržalo Rusko a proti nebol nik. Prijatie rezolúcie takmer okamžite privítalo aj hnutie Hamas a vyjadrilo pripravenosť na spoluprácu so sprostredkovateľmi v súvislosti s implementáciou princípov trojfázového plánu na prímerie v konflikte v Pásme Gazy.

Palestínska samospráva v reakcii uviedla, že podporuje akúkoľvek rezolúciu vyzývajúcu na okamžité prímerie a zachovanie jednoty palestínskeho územia. Prijatie prvej rezolúcie podporujúcej plán na prímerie zamerané na ukončenie ozbrojeného konfliktu medzi Izraelom a Hamasom v Gaze Bezpečnostnou radou privítal aj Egypt, pripomína Reuters.

Netanjahu súhlasil s americkým plánom na prímerie, uviedol Blinken

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu potvrdil podporu pre americký plán na prímerie v Pásme Gazy, uviedol v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Takisto vyjadril pozitívne očakávania k súhlasu zo strany hnutia Hamas. Informujú o tom agentúry AFP, DPA a Reuters.

"S premiérom Netanjahuom som sa stretol včera večer a potvrdil svoj záväzok k tomuto návrhu," povedal Blinken. Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok prijala príslušnú rezolúciu predloženú Spojenými štátmi, s ktorou súhlasí aj Hamas. Blinken to označil za sľubné znamenie a pokrok v úsilí o dosiahnutie riešenie v Pásme Gazy podľa neho závisí od tohto hnutia. Plán na prímerie, ktorý 31. mája predložil americký prezident Joe Biden, podľa Blinkena podporujú USA i viacerí svetoví lídri.

Šéf americkej diplomacie sa počas cesty na Blízkom východe usiluje získať podporu pre plán o prímerí. Jeho text okrem prímeria zahŕňa aj prepustenie všetkých rukojemníkov a výrazné a udržateľné navýšenie humanitárnej pomoci do tejto enklávy. Blinken zdôraznil, že tento návrh povedie k upokojeniu situácie v okolí severných hraníc Izraela a lepšej integrácii krajín Blízkeho východu.

Blinken v utorok rokoval s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom i lídrom opozície Jairom Lapidom. Neskôr sa má stretnúť aj s Bennym Gancom, ktorý v nedeľu oznámil odchod z vojnového kabinetu. V stredu americký minister navštívi Katar.

Blanár víta rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN k situácii v Pásme Gazy

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) víta prijatie rezolúcie Bezpečnostnou radou Organizácie Spojených národov (OSN) k situácii v pásme Gazy predloženej Spojenými štátmi americkými. Rezolúcia podľa neho otvára cestu k dosiahnutiu trvalého prímeria a prepusteniu všetkých zadržiavaných rukojemníkov. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Blanár priblížil, že trvalým záujmom SR ostáva mier, stabilita a bezpečnosť v širšom regióne Blízkeho východu. "Slovenská diplomacia sa preto dlhodobo zasadzuje za riešenie aj tohto konfliktu dialógom a diplomatickou cestou. Podporuje tiež silnejúce medzinárodné úsilie o riešenie konfliktu na Blízkom východe v podobe dvojštátneho riešenia, ktoré považujeme za jediné udržateľné východisko z desaťročia trvajúceho konfliktu a základ usporiadania budúcich vzťahov medzi Izraelom a Palestínou," podotkol minister.

Slovenský rezort diplomacie priblížil, že ide o prvú rezolúciu prijatú Bezpečnostnou radou OSN, ktorá jasne vyjadrila podporu plánu na zastavenie bojov a postupné ukončenie ozbrojeného konfliktu medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy.

Bezpečnostná rada OSN v pondelok (10. 6.) prijala rezolúciu predloženú Spojenými štátmi na podporu návrhu prímeria medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorý minulý týždeň predstavil americký prezident Joe Biden. Rusko sa hlasovania zdržalo.

Viac o téme: PrímerieRezolúciaIzraelHamasBezpečnostná rada OSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu