Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Zemetrasenie vo Francúzsku! Macron reaguje na tvrdú porážku jeho strany: Rozpúšťam parlament a vypíšem nové voľby

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Henrik Montgomery/TT via AP)

PARÍŽ - Centristická strana Obroda (RE) francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona podľa predbežných neoficiálnych výsledkov utrpela v nedeľňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) tvrdú porážku. Krajne pravicové Národné združenie (RN) Marine Le Penovej jasne zvíťazilo, naznačujú prvé prieskumy agentúry IFOP. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Podľa prvých exit pollov by Le Penovej strana získala približne 32 percent hlasov, výrazne viac ako v posledných eurovoľbách v roku 2019. Macronova Obroda (RE) získala podľa odhadov iba približne 15 percent, píše BBC. Výsledky by podľa prieskumu IFOP znamenali 31 kresiel v EP pre RN, 14 kresiel pre RE a 13 kresiel pre Socialistov pod vedením Raphaëla Glucksmanna.

archívne video

Fico reaguje na vyhlásenie Macrona, ktorý nevylúčil vyslanie vojakov na Ukrajinu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Predčasné voľby

„Na konci dňa sa nebudem môcť správať akoby sa nič nestalo,“ povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron v príhovore k národu po zverejnených exitpolloch. V reakcii na jasnú porážku svojej strany v eurovoľbách oznámil, že rozpúšťa francúzsky parlament a vypíše nové voľby. Tie by sa mali konať 30. júna. Informovala o tom agentúra Reuters. Vzostup krajnej pravice, ktorá voľby podľa prvých odhadov s veľkým náskokom vyhrala, označil Macron za nebezpečenstvo pre Francúzsko.

Voľby do EP sa v členských krajinách EÚ konali od štvrtka 6. do nedele 9. júna. Vo štvrtok začali v Holandsku a vo väčšine členských krajín sa zakončili v nedeľu. Do europarlamentu si občania Únie zvolili na obdobie piatich rokov 720 poslancov. Ich počet sa oproti predošlému funkčnému obdobiu zvýši o 15. Viac ich bude mať aj Francúzsko. Zatiaľ čo v predošlom funkčnom období sedelo v EP 79 francúzskych poslancov, v rokoch 2024 - 2029 ich bude o dvoch viac.

Najväčšiu volebnú účasť zaznamenali vo Francúzsku vo vôbec prvých priamych voľbách do EP v roku 1979. Vtedy prišlo k volebným urnám 60,71 percenta oprávnených voličov, pred piatimi rokmi to bolo 50,12 percenta, vyplýva z údajov na stránkach EP. 

 

Viac o téme: VýsledkyFrancúzskoEmmanuel MacronEurovoľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu