Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

MIMORIADNY ONLINE Sobotný ruský útok na Charkov si vyžiadal už 11 obetí: Francúzsky prezident reaguje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Bilancia sobotňajšieho ruského vzdušného útoku na hypermarket v ukrajinskom meste Charkov vzrástla na 11 mŕtvych. Podľa listu Ukrajinska pravda to dnes oznámil šéf oblastnej správy Oleh Synehubov. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 822

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 822 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:49 Ruské útoky na Doneckú oblasť zabili 3 ľudí, 2 zranili.

21:17 Rusko vedie v Európe rozsiahlu kampaň s cieľom prerušiť vojenské dodávky na Ukrajinu.

20:49 Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval v nedeľu do Uzbekistanu na svoju tretiu štátnu návštevu od svojej inaugurácie na piate funkčné obdobie. Na letisku v Taškente ho privítal uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

20:28 Na pozvanie českého premiéra Petra Fialu sa v utorok v Prahe zídu lídri časti krajín EÚ, aby rokovali o dodávkach munície pre Ukrajinu, ako aj o jej protivzdušnej obrane a o spolupráci v obrannom priemysle. V nedeľu o tom informoval spravodajský web Novinky.cz. Na pracovnej večeri v Kramářovej vile sa podľa hovorkyne vlády Lucie Ješátkovej zúčastní napríklad poľský prezident Andrzej Duda, predsedníčka dánskej vlády Mette Frederiksenová, holandský premiér vlády Mark Rutte a lotyšská premiérka Evika Siliňová.

19:48 Po odsúdení ruských úderov musia nasledovať spravodlivé dôsledky, povedal Zelenskyj.

19:00 Raketový útok v nákupnom centre v Charkove. Na mieste výbuchov mohlo byť 20 ľudí.

18:18 Dánsko ponúka EÚ plán na integráciu Ukrajiny do európskej obrany.

17:30 USA sa zúčastnia mierového summitu pod vedením Ukrajiny.

16:31 Predsedkyňa Európskej komisie vyzýva EÚ, aby sa pripravila na možnú vojnu a investovala do zbraní.

15:33 Talianske banky musia opustiť Rusko. Vyhlásil to v sobotu (25. 5.) Fabio Panetta, šéf talianskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) na okraj samitu skupiny G7 (siedmich najvyspelejších ekonomík sveta). TASR o tom informuje na základe správy Reuters. Podľa Panettu pokračovanie podnikania talianskych bánk im okrem iného poškodzuje povesť. Talianska UniCredit má po rakúskej Raiffeisen Bank International druhú najväčšiu dcérsku spoločnosť v Rusku, zatiaľ čo Intesa Sanpaolo pracuje na predaji svojho podnikania v krajine.

14:00 Predseda Európskej rady Charles Michel v nedeľu odsúdil "krutý" útok Ruska na hypermarket v ukrajinskom Charkove, ktorý si vyžiadal najmenej 14 obetí. TASR o tom informuje podľa správ agentúr DPA a Reuters.

Hypermarket Epicentr zasiahli v sobotu podľa ukrajinských predstaviteľov dve ruské navádzané bomby. Na ploche 10.000 štvorcových metrov v dôsledku útoku vypukol rozsiahly požiar, ktorý sa neskôr podarilo uhasiť. "Ruský útok na hypermarket v Charkove je krutý. Úsilie Ruska terorizovať ukrajinských civilistov v rámci agresívnej vojny proti Ukrajine je trestné," napísal Michel v príspevku na sociálnej sieti X.

13:55 Ruské sily dobyli dedinu Berestove v Charkovskej oblasti. Informovalo o tom dnes podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany. Agentúra Reuters poznamenala, že správy z bojiska nemôže bezprostredne overiť.

"Jednotky vojenského zoskupenia Západ oslobodili po úspešných vojenských operáciách dedinu Berestove v Charkovskej oblasti," uviedlo ministerstvo obrany, s použitím termínu, ktorým Rusi označujú okupáciu častí ukrajinského územia. Agentúra AFP k tomu podotkla, že Rusko tak pokračuje vo svojom pomalom postupe v tomto sektore frontu.

13:30 Ministerstvo energetiky: V elektrickej rozvodni v Dnepropetrovskej oblasti našli výbušné zariadenie.

12:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu požiadal prezidenta USA Joea Bidena a čínsku hlavu štátu Si Ťin-pchinga, aby sa zúčastnili na júnovej mierovej konferencii o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku.

11:37 Aktualizácia: Pri ruskom útoku na hypermarket v Charkove zahynulo 14 ľudí.

10:56 Zelenskyj: Rusko vytvára ďalšie zoskupenie síl pri severnej hranici Ukrajiny.

9:20 Ruské útoky na 3 ukrajinské regióny zabili 1 človeka a ďalších 19 zranili.

8:42 Ruská armáda v noci na nedeľu podnikla raketový a dronový útok na Ukrajinu, uviedla ukrajinská armáda. Výbuchy bolo počuť neďaleko Kyjeva a v Chmeľnyckej oblasti, ruské sily útočili aj na Ľvov na západe Ukrajiny, uviedli miestni predstavitelia a médiá.

7:31 Argentína vstúpi do koalície za návrat unesených ukrajinských detí.

6:46 V Kyjevskej oblasti boli hlásené výbuchy.

6:09 Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdil sobotňajší ruský útok na hypermarket v ukrajinskom meste Charkov, pri ktorom zahynulo najmenej šesť osôb, ako "neprípustný".

Bilancia sobotňajšieho ruského útoku na Charkov stúpla na 11 obetí

Úrady doteraz hovorili o šiestich mŕtvych, štyroch desiatkach zranených a 16 nezvestných. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že v hypermarkete so stavebnými potrebami mohlo byť v čase útoku vyše 200 ľudí.

Charkov je terčom ruských vzdušných útokov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, v prvých mesiacoch sa ho Rusi aj pokúšali neúspešne dobyť. Ukrajinskí vojaci ich v septembri 2022 počas bleskovej ofenzívy vytlačili z takmer celej časti Charkovskej oblasti, ktorú Rusi dovtedy okupovali.V posledných mesiacoch Rusko zintenzívnilo vzdušné útoky na Charkovskú oblasť aj na regionálnu metropolu a nedávno obnovilo pozemnú ofenzívu na severe regiónu, ktorý hraničí s Ruskom.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu