Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Poľský prezident nepodpíše Lisabonskú zmluvu

Lech Kaczynski
Lech Kaczynski

VARŠAVA - Poľský prezident Lech Kaczyński oznámil v rozhovore zverejnenom v utorok, že nepodpíše Lisabonskú zmluvu, pretože to po írskom referende považuje za zbytočné.

"Otázka zmluvy je momentálne zbytočná," citoval poľského prezidenta denník Dziennik. Kaczyńského odmietnutie potvrdiť ratifikáciu dokumentu je silnou ranou francúzskemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu, ktorý musí nájsť cestu, ako preklenúť írske "nie" počas francúzskeho polročného rotačného predsedníctva EÚ.

"Ťažko povedať, ako to všetko dopadne. Na druhej strane je však neseriózne tvrdiť, že bez zmluvy nebude únie," povedal Kaczyński.

Horná komora poľského parlamentu začiatkom apríla pohodlnou väčšinou schválila novú zmluvu o Európskej únii. Dolná komora tak spravila krátko predtým, čakalo sa už len na podpis prezidenta Lecha Kaczynského. Ten v tom čase povedal, že napriek niektorým výhradám zmluvu podpíše.

Parlamentnému hlasovaniu predchádzala dohoda medzi vládou a prezidentom, ktorá ukončila niekoľkotýždňové spory v súvislosti s požiadavkami opozície, aby bola dodatočnými opatreniami zaručená zvrchovanosť Poľska v rámci EÚ.

Lisabonská zmluva, ktorá má reformovať inštitúcie únie a pripraviť ju na ďalšie rozšírenie, vstúpi do platnosti, iba ak ju schváli všetkých 27 členov.

V Írsku, ako v jedinej členskej krajine, rozhodovali o novej euroústave občania v referende, ktoré nebolo úspešné. Írski voliči 12. júna odmietli zmluvu o Európskej únii v pomere 53,4 k 46,6 percenta hlasov. Viacero európskych lídrov sa hneď po oznámení oficiálnych výsledkov vyjadrilo, že írske nie by nemalo zastaviť ratifikačný proces v ďalších členských štátoch EÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu