Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

V Afganistane došlo k útoku! Medzi obeťami sú aj Španieli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Medzi obeťami útoku, ku ktorému došlo v piatok v afganskej provincii Bámján, sú aj španielski občania. Podľa agentúry Reuters o tom v Madride informovalo španielske ministerstvo zahraničných vecí. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil, doplnil denník El Mundo.

Celkový počet obetí ešte nebol potvrdený, dodal hovorca rezortu. Predseda španielskej vlády Pedro Sánchez na svojom účte na sieti X uviedol, že je z vraždy zdrvený. Okrem toho oznámil, že konzulárna služba pracuje na poskytnutí potrebnej podpory.

archívne video

Zemetrasenie s magnitúdou 6,1 postihlo v stredu skoro ráno časti husto obývaných oblastí Afganistanu a Pakistanu (Zdroj: Twitter/)

Afganské ministerstvo vnútra predtým v piatok podvečer uviedlo, že pri útoku prišli o život traja zahraniční turisti a jeden Afganec. Ďalší štyria cudzinci a traja Afganci boli zranení. V súvislosti s útokom boli zadržaní štyria podozriví.

Rovnomenné administratívne centrum provincie Bámján je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Turistov láka historickými a kultúrnymi pamiatkami. Bámján bol známy predovšetkým vďaka bámjánskym Budhom - dvom obrím sochám Budhu Vairóčanu a Budhu Šákjamuniho zo šiesteho storočia. Tieto sochy boli za vlády Talibanu v roku 2001 z 90 percent zničené.

Turistov láka aj citadela

Turistov láka aj citadela a neďaleké Mesto výkrikov (Šahr-e Gholgola). Bámján je tiež obľúbenou destináciou pre milovníkov prírody. Taliban sa v Afganistane vrátil k moci v auguste 2021 po stiahnutí medzinárodných koaličných síl vedených Spojenými štátmi. Vlna násilia a teroristických útokov v krajine zosilnela, a to aj zo strany džihádistickej organizácie Islamský štát.

Počet obetí po útoku v obľúbenej turistickej destinácii stúpol

Počet obetí piatkového útoku v obľúbenej turistickej destinácii Bámján v Afganistane stúpol na šesť, informovalo v sobotu tamojšie ministerstvo vnútra. Medzi obeťami sú traja Afganci a traja Španieli, píše agentúra AFP.

"Podľa nových informácií boli pri útoku zabití traja afganskí občania, z ktorých bol jeden členom Talibanu a dvaja boli civilisti," povedal hovorca afganského ministerstva vnútra. Dodal, že mŕtvych a ôsmich zranených previezli do Kábulu.

Viac o téme: Obeteútok AfganistanŠpanieli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu