Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Šéf izraelskej vojenskej rozviedky odstúpi: Hizballáh údajne zostrelil izraelský dron

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

PRAHA/BEJRÚT - Stovky osôb sa v nedeľu zišli v Prahe, aby prejavili solidaritu s Palestínčanmi. Žiadali zastavenie útokov Izraela v Pásme Gazy. Informuje o tom spravodajský server Novinky.cz. Situáciu na Blízkom východe sledujeme online.

archívne video

Hamas umiestnil výbušniny do škôlky v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:33 Úrady v Pásme Gazy v pondelok uviedli, že zdravotníci exhumovali za tri dni približne 200 tiel ľudí, ktorých údajne izraelskí vojaci zabili a pochovali v komplexe Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy.

20:35 Nezávislé vyšetrovanie neutrality Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) ukázalo, že Izrael nikdy nevyjadril obavy zo zamestnancov UNRWA, ktorých zoznam dostáva každoročne od roku 2011.

19:36 Generálny tajomník OSN Antonio Guterres prijal odporúčania z nezávislého hodnotenia schopnosti palestínskej agentúry OSN pre utečencov UNRWA zabezpečiť neutralitu a reagovať na obvinenia z porušenia, uviedol v pondelok jeho hovorca.

16:14 Keď sa začína sviatok Pesach, IDF pokračuje vo svojich operačných aktivitách a zostáva v pohotovosti na všetkých frontoch.

13:41 Iránsky prezident Ebrahím Raísí dnes za prísnych bezpečnostných opatrení pricestoval do pakistanského hlavného mesta na trojdňovú oficiálnu návštevu. Návšteva prichádza v čase, keď sa obe krajiny snažia urovnať vzťahy po vojenských úderoch z tohtoročného januára. Islamabad aj Teherán však odvtedy vyvinuli úsilie o zníženie napätia a požiadali veľvyslancov, aby sa vrátili späť na svoje miesta v susednej krajine, uviedla agentúra Reuters.

13:23 Líder izraelskej opozície Jair Lapid vyzval premiéra Benjamina Netanjahua, aby nasledoval príklad šéfa vojenskej rozviedky izraelskej armády Aharona Chalivu a odstúpil z funkcie pre svoje zlyhanie súvisiace s útokom palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra 2023. Vo svojom statuse na sieti X Lapid ocenil Chalivu za jeho rozhodnutie odstúpiť a vyslovil názor, že "premiér Netanjahu by mal urobiť to isté".

12:11 Telá 210 Palestínčanov vyzdvihli od piatku pracovníci úradu civilnej obrany v Pásme Gazy z improvizovaného pohrebiska v areáli nemocnice Násir v meste Chán Júnis na juhu oblasti, informuje agentúra AP. V Pásme Gazy od začiatku izraelskej operácie vlani v októbri zomrelo najmenej 34 151 Palestínčanov a 77 084 ich bolo zranených, uviedli dnes tamojšie úrady.

12:01 Jadrové zbrane nemajú žiadne miesto v nukleárnej doktríne Iránu, uviedol v pondelok hovorca tamojšie ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaání. Informuje o tom správa z denníka The Times of Israel (TOI).

11:44 Iránsky prezident Ebráhím Raísí pricestoval v pondelok na trojdňovú návštevu Pakistanu. Sprevádza ho vládna delegácia a veľká skupina podnikateľov, informovala agentúra DPA s tým, že s Ráísím do Pakistanu pricestovala aj jeho manželka.

10:10 Americká administratíva zvažuje sankcie voči ďalším izraelským vojenským a policajným jednotkám, ktoré sa údajne dopustili porušovania ľudských práv voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu. Ako v pondelok informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI), ide o iné jednotky ako prápor Necah Jehuda, na ktorý administratíva prezidenta USA Joea Bidena uvalí sankcie už tento týždeň.
 

10:01 Náčelník hlavnej správy rozviedky (Aman) izraelskej armády generálmajor Aharon Chaliva oznámil, že odstúpi z funkcie. V pondelok o tom informovali spravodajské weby Ynetnews a The Times of Israel (TOI). Dodali, že nie je jasné, kedy sa Chaliva svojej funkcie vzdá, pretože armáda bude musieť zaňho nájsť náhradu.

8:29 Izraelská polícia v pondelok v Jeruzaleme spustila pátranie po dvoch osobách podozrivých z útoku, pri ktorom auto vrazilo do ľudí. Pri útokoch, ktoré sa odohrali na dvoch rôznych miestach, boli zranené dve osoby.

Páchatelia ušli z miesta činu pešo, informoval na svojom webe denník The Times of Israel (TOI), ktorý doplnil, že polícia tento útok vyšetruje ako teroristický. Dodala, že na únikovej ceste jej príslušníci našli upravený samopal typu Carlo.

7:58 Nemecký kancelár Olaf Scholz opätovne varoval v nedeľu v telefonickom rozhovore izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pred eskaláciou situácie na Blízkom východe, informuje agentúra DPA.

Netanjahu počas nedeľňajšieho telefonátu informoval Scholza o situácii v regióne, potvrdil hovorca nemeckej vlády Steffen Heberstreit. Kancelár podľa neho zdôraznil, že hlavným cieľom je v súčasnosti vyhnúť sa eskalácii a rozšírenia konfliktu do regiónu.

Protest v Prahe organizovala iniciatíva Nie v našom mene!

Toto zhromaždenie sa konalo pred budovou Rudolfinum na Palachovom námestí v Prahe a organizovala ho iniciatíva "Ne naším jménem!" (Nie v našom mene!). Účastníci tiež poukazovali na utrpenie palestínskych detí či ničenie škôl.

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o mierovej iniciatíve EÚ pre Izrael a Palestínu (Zdroj: TASRP/Jaromír Novak)

Demonštrácie na podporu Palestínčanov sa v Prahe konali aj v predchádzajúcich mesiacoch. Účastník takéhoto zhromaždenia sa vo februári pokúsil upáliť pred budovou izraelského veľvyslanectva. Nepodarilo sa mu to vďaka rýchlemu zásahu prítomných policajtov.

Hizballáh tvrdí, že nad južným Libanonom zostrelil izraelský dron

Iránom podporované libanonské šiitské hnutie Hizballáh uviedlo, že nad južným Libanonom zostrelilo izraelský dron, ktorý tam bol vyslaný na bojovú misiu. Informuje o tom agentúra Reuters.

Hizballáh v nedeľňajšom vyhlásení uviedol, že dron, ktorý bol zostrelený nad Ašíjou v južnom Libanone "viedol útoky na náš nezlomný ľud". Podľa skupiny išlo o izraelské bezpilotné lietadlo Hermes 450 vyrobené izraelskou spoločnosťou Elbit Systems.

Hizballáh začal strieľať po vypuknutí vojny v Pásme Gazy

Izrael a Hizballáh, ktorý ovláda veľkú časť južného Libanonu, spolu v roku 2006 zviedli vojnu. Po tom, ako Izrael začal vojnu proti palestínskemu islamistickému hnutiu Hamas v Pásme Gazy vlani v októbri, začala tiež cezhraničná paľba na severnej izraelskej hranici medzi Hizballáhom a izraelskou armádou.

Podľa údajov agentúry Reuters bolo v cezhraničných bojoch za posledný polrok zabitých najmenej 370 Libanončanov, vrátane viac ako 240 bojovníkov Hizballáhu a 68 civilistov. Na izraelskej strane hranice bolo za rovnaký čas zabitých 18 Izraelčanov, vrátane vojakov a civilistov.

Viac o téme: VojnaČeskoIzraelPalestínaHizballáhDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu