Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch

Spoločné stretnutie dvoch vodcov z júna minulého roka Zobraziť galériu (2)
Spoločné stretnutie dvoch vodcov z júna minulého roka (Zdroj: SITA/Ju Peng/Xinhua via AP, File)

SOUL - Predseda stáleho výboru politbyra Ústredného výboru Komunistickej strany Číny Čao Le-ťi a severokórejský predstaviteľ Čche Rjong-he v piatok v Pchjongjangu zdôraznili začatie novej kapitoly vzťahov medzi svojimi krajinami, uviedli v sobotu severokórejské štátne médiá.

Čao Le-ťi pricestoval do Severnej Kórey na návštevu pri príležitosti 75. výročia nadviazania vzájomných diplomatických vzťahov. Čína je najdôležitejším diplomatickým spojencom KĽDR a aj podporovateľom v oblasti hospodárstva, pripomína AFP.

Predstavitelia Číny a KĽDR
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Obaja predstavitelia sa v piatok v Pchjongjangu zúčastnili na otvorení roku priateľstva medzi KĽDR a Čínou. Čao vo svojom príhovore uviedol, že Čína sa v rámci svojej strategickej politiky usiluje úspešne chrániť, upevňovať a rozvíjať vzťahy so Severnou Kóreou. Čche povedal, vzťahy medzi týmito dvomi krajinami dosiahli pod rozvážnym vedením svojich lídrov nový rozkvet.

Čao je po prezidentovi Si Ťin-pchingovi a premiérovi Li Čchiangovi tretím najvyššie postaveným čínskym politikom. Si Ťin-pching a severokórejský vodca Kim Čong-un sa naposledy stretli v roku 2019. Juhokórejské média počas uplynulého týždňa hlásili, že súčasťou Čaovej cesty môže byť aj plánovanie možnej Kimovej návštevy Pekingu, píše AFP.

Viac o téme: VzťahyČínaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu