Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nórsko je podľa premiéra premiéra Störeho pripravené uznať palestínsky štát

Nórsky premiér Jonas Gahr Store Zobraziť galériu (2)
Nórsky premiér Jonas Gahr Store (Zdroj: TASR/Heiko Junge/NTB via AP)

OSLO - Nórsko je pripravené spolu s ďalšími krajinami uznať palestínsky štát, uviedol v piatok nórsky premiér Jonas Gahr Störe počas návštevy španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, ktorý je tento týždeň na turné v Poľsku, Írsku a Nórsku, aby s predstaviteľmi týchto krajín prediskutoval otázku uznania Palestíny. Informovala o tom agentúra AFP.

Nórsky premiér v tejto súvislosti poznamenal, že takéto rozhodnutie by sa muselo prijať v úzkej koordinácii s "podobne zmýšľajúcimi krajinami".Nórsky parlament prijal ešte v novembri minulého roka vládny návrh, podľa ktorého má byť krajina pripravená uznať nezávislý palestínsky štát. Störe však v piatok uviedol, že presný časový rámec pre tento krok ešte nebol stanovený.Sánchez tému palestínskej štátnosti nastolil aj počas minulotýždňovej návštevy Jordánska, Saudskej Arábie a Kataru, kde naznačil, že Španielsko by mohlo uznať Palestínu ako štát do konca júna.

Nórsko je podľa premiéra
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Kenzo Tribouillard)

V marci podpísal Sánchez spolu so svojimi írskymi, maltskými a slovinskými náprotivkami spoločné vyhlásenie, v ktorom oznámili, že sú pripravení uznať palestínsky štát, ak by to pomohlo k vyriešeniu konfliktu.Sánchez je kritikom Izraela od začiatku izraelskej ofenzívy po útoku Hamasu zo 7. októbra.

Pri izraelskej odvetnej ofenzíve v Pásme Gazy zahynulo najmenej 33.360 ľudí, väčšinou ženy a deti, uvádza ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládanom hnutím Hamas.

Viac o téme: Palestínsky štátNórskoPalestínaJonas Gahr Störe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu