Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nikaragua nasledovala Mexiko a prerušila diplomatické vzťahy s Ekvádorom

Polícia a vojaci sa pripravujú na vstup do väzenia El Inca, aby potlačili nepokoje v Quite Zobraziť galériu (2)
Polícia a vojaci sa pripravujú na vstup do väzenia El Inca, aby potlačili nepokoje v Quite (Zdroj: SITA/AP Photo/Dolores Ochoa)

MANAGUA - Nikaragua nasledovala v sobotu Mexiko a prerušila diplomatické vzťahy s Ekvádorom. Reagovala tak na piatkovú raziu ekvádorskej polície na mexickom veľvyslanectve v Quite, kam polícia vtrhla a zadržala bývalého ekvádorského viceprezidenta Jorgeho Glasa, ktorý Mexiko žiadal o politický azyl.

Vláda nikaragujského prezidenta Daniela Ortegu oznámila po tomto "nezvyčajnom a odsúdeniahodnom" zásahu, že sa rozhodla "prerušiť všetky diplomatické vzťahy s ekvádorskou vládou".Zmienená razia ekvádorskej polície v priestoroch mexickej ambasády, ktoré sa považujú za nedotknuteľné a suverénne územie tejto krajiny, vyvolala v Latinskej Amerike rozsiahlu kritiku. Mexiko reagovalo prerušením diplomatických vzťahov, čomu sa neskôr pridala už zmienená Nikaragua. Raziu ostro odsúdili aj Argentína, Brazília, Čile, Kolumbia, Peru, Kuba, Bolívia či Venezuela.

Nikaragua nasledovala Mexiko a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dolores Ochoa)

"Ide o flagrantné porušenie medzinárodného práva a suverenity Mexika. Polícia Ekvádoru násilne vstúpila na naše veľvyslanectvo a zadržala bývalého viceprezidenta tejto krajiny, ktorý bol utečencom a vybavoval si azyl kvôli prenasledovaniu a obťažovaniu, ktorému čelil," napísal v sobotu mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador na sociálnych sieťach.

Glas čelí vo svojej vlasti obvineniam z korupcie, pričom na mexickej ambasáde sa ukrýval od decembra. Mexiko mu v piatok "po dôkladnej analýze" situácie udelilo politický azyl, čo vláda ekvádorského prezidenta Daniela Nobou označila za "nezákonný čin", keďže na Glasa bol vydaný zatykač.

Glas pôsobil v rokoch 2013 až 2017 ako viceprezident ľavicového prezidenta Rafaela Correu. V novembri si odpykal väzenský trest za korupciu v rozsiahlom škandále s brazílskym stavebným gigantom Odebrecht. Teraz však čelí obvineniam zo sprenevery verejných financií na obnovu po ničivom zemetrasení v roku 2016.

Viac o téme: PrerušenieMexikoEkvádorNikaraguaDiplomatické vzťahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu