Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Filipíny, USA, Austrália a Japonsko usporiadajú manévre v Juhočínskom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Johan Nilsson/TT via AP)

MANILA - Spojené štáty, Austrália, Japonsko a Filipíny uskutočnia v nedeľu spoločné námorné a letecké cvičenia v spornej oblasti Juhočínskeho mora, na ktorú si robí nárok Čína. Informovala o tom agentúry AFP s odvolaním sa na spoločné vyhlásenie náčelníkov generálnych štábov zúčastnených krajín.

Manévre s názvom Maritime Cooperative Activity sa podľa vyhlásenia budú konať vo filipínskej výlučnej ekonomickej zóne a ich cieľom je "demonštrovať náš kolektívny záväzok posilniť regionálnu a medzinárodnú spoluprácu na podporu slobodného a otvoreného indopacifického regiónu". Japonské veľvyslanectvo v Manile uviedlo, že súčasťou cvičení bude aj "nácvik boja proti ponorkám".

archívne video

Na more vyplávala najväčšia výletná loď sveta (Zdroj: Royal Caribbean)

Začiatkom tohto týždňa dorazila austrálska vojnová loď HMAS Warramunga k brehom filipínskej ostrovnej provincie Palawan. Cvičenia sa uskutočnia niekoľko dní predtým, ako americký prezident Joe Biden usporiada prvý trilaterálny summit s lídrami Filipín a Japonska. Peking si nárokuje takmer celé Juhočínske more, ktorým prechádza tretina svetovej lodnej dopravy a predpokladá sa, že sa na jeho dne vyskytujú veľké zásoby ropy a zemného plynu. Zároveň odmieta nároky iných štátov v tomto regióne. V oblasti je preto dlhodobo napätá situácia.

Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu na takmer celú obchodnú trasu v Juhočínskom mori. Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje. Vzťahy Číny a Filipín komplikujú aj úzke vzťahy Manily s Washingtonom, ktoré presadzuje súčasný filipínsky prezident Ferdinand Marcos mladší.

Viac o téme: ManévreUSAJaponskoAustráliaFilipínyJuhočínske more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu