Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Americkí vojaci zabili 55 militantov Talibanu

KÁBUL - Jednotky pod vedením Spojených štátov amerických zabili 55 militantov vrátane troch vyšších veliteľov po tom, ako povstalci raketami napadli hliadku na východe krajiny neďaleko hraníc s Pakistanom.

V pondelok to oznámili zdroje z prostredia koaličných síl. Na inom mieste koaličné jednotky zabili otca so synom, keď pri vzdušnom útoku v povstalcami napádanej južnej časti krajiny zabili tiež niekoľko príslušníkov hnutia Taliban. Ku krviprelievaniu došlo počas najkrvavejšej fázy povstania, ktoré začali islamisti po ich zvrhnutí koaličnými vojskami pod vedením USA koncom roka 2001.

Cez víkend pri bojoch zahynulo sedem zahraničných vojakov. Koaličný hovorca povedal, že tri dni bojov vypukli v piatok po povstaleckom útoku na hliadku v oblasti Zerok vo východoafganskej provincii Paktika. "Na koaličnú hliadku protitankovými strelami a streľbou z ručných zbraní zaútočili extrémistické sily.

Koaličné vojská odpovedali kombináciou streľbou z ručných zbraní so vzdušnou podporou," uvádza sa vo vyhlásení koalície, podľa ktorého o život prišlo asi 55 militantov a 25 ďalších utrpelo zranenia. "Traja kľúčoví extrémistickí lídri" boli medzi zabitými. Vojaci informovali aj o ďalších obetiach z radov militantov.

Podľa ďalšieho vyhlásenia koaličných síl v provincii Helmand pri vzdušnom útoku prišlo v nedeľu o život "niekoľko militantov". Afganské ministerstvo obrany uviedlo, že ďalší piati zahynuli počas operácie afganských síl v provincii Gházní v ten istý deň. Dodalo, že ďalší dvaja, ktorí sa pokúšali zamínovať cestu, boli zadržaní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu