Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slovensko vyšle do Afganistanu ďalších vojakov

Bratislava - Slovensko vyšle do Afganistanu ďalších vojakov. Rozhodol o tom včera parlament.

Počet vojakov by sa v budúcnosti mal navýšiť na takmer 250. Do operácie Severoatlantickej aliancie ISAF odídu tri strážne jednotky, pracovať budú v priestore základní. V menšom počte pribudnú aj vojaci s ďalšími úlohami.

V súčasnosti má podľa internetovej stránky ministerstva obrany slovenská armáda v krajine 70 vojakov. Doteraz platný mandát, ktorý schválil parlament vlani, umožňuje vyslanie spolu 115 vojakov.

Za vyslanie ďalších vojakov hlasovalo 119 zo 126 prítomných poslancov, okrem koalície podporili návrh aj opozičné SDKÚ-DS a SMK. Hlasovania sa zdržali šiesti poslanci KDH, z koalície zas poslanec SNS Jozef Rydlo.

V druhej polovici tohto roka začne slúžiť jednotka v počte do 50 vojakov v nepokojnej provincii Uruzgán na základni Tarín Kút. V polovici budúceho roka odcestuje do tejto oblasti do iného tábora ďalšia 50-členná strážna jednotka. Strážnu službu bude mať na starosti aj rovnako veľký kontingent na leteckej základni Kandahár.

Oproti platnému mandátu sa tiež mierne navýši počet vojakov vo veliteľstvách operácie NATO, takzvaných provinčných rekonštrukčných tímoch či v operačných a výcvikových tímoch. Naopak, koncom roka sa vráti do vlasti zdravotnícky tím.

Po včerajšom súhlase parlamentu sa bude môcť armáda zapojiť do operácie s celkovo 246 príslušníkmi. Náklady na pôsobenie v operácii budú tento rok predstavovať zhruba 270 miliónov korún, v budúcom roku viac ako 615 miliónov korún.

V súčasnosti je najpočetnejšou slovenskou jednotkou v Afganistane 57-členná ženijná rota, ktorá pracuje v Kandaháre. Predtým pôsobili Slováci v o niečo bezpečnejšom Kábule.

Slovensko má okrem Afganistanu vojakov napríklad v Kosove či v misii OSN na Cypre. Vláda naopak vlani stiahla slovenských vojakov z Iraku, tento mesiac ukončila pôsobenie aj takmer stočlenná jednotka v misii OSN na Golanských výšinách na pomedzí Sýrie a Izraela. V zahraničných vojenských misiách slúži v súčasnosti necelých 450 vojakov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu