Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kuleba cestuje na dva dni do Indie: Stretne sa so šéfom diplomacie

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP)

NAÍ DILLÍ - V indickej metropole sa vo štvrtok stretnú ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba a tamojší šéf diplomacie Subrahmanjam Džajšankar. Informuje s odvolaním sa na agentúru AFP.

Návšteva diplomatického predstaviteľa Kyjeva potrvá dva dni a podľa indického ministerstva zahraničia má so svojím tamojším náprotivkom hovoriť o "obojstranne výhodnej spolupráci v oblasti regionálnej aj globálnej".

archívne video

Záplavy v Indii

Cestu Kulebu do Indie avizovali už pred týždňom dvaja nemenovaní indickí predstavitelia. Podľa nich má za cieľ získať podporu pre mierový plán Kyjeva. Pôjde o prvú návštevu ukrajinského vysokého štátneho predstaviteľa v Indii od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Avízo stretnutia indického a ukrajinského ministra zahraničných vecí prišlo minulú stredu krátko po telefonáte indického premiéra Naréndru Módího s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Módí v ten istý deň telefonicky hovoril aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. 

Podľa zdrojov indickej televízie NDTV označili Putin aj Zelenskyj Indiu za mierotvorcu a obaja pozvali indického premiéra Módího na návštevu svojich krajín. India má tradične úzke vzťahy s Ruskom a vyhýba sa explicitnej kritike Moskvy za inváziu na Ukrajinu. Zároveň sa však usiluje o intenzívnejšiu bezpečnostnú spoluprácu s USA.

Viac o téme: Šéf IndiaDmytro Kuleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu