Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovské demonštrácie v Budapešti! Ľudia žiadajú rezignáciu Orbána: Dôvodom má byť nahrávka o krytí korupcie

Protestujúci v Budapešti žiadali rezignáciu Orbána Zobraziť galériu (4)
Protestujúci v Budapešti žiadali rezignáciu Orbána (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Tisíce ľudí sa v Budapešti zišli na protestnej akcii neďaleko parlamentu; demonštranti podľa agentúry Reuters žiadali rezignáciu najvyššieho prokurátora Pétera Polta a premiéra Viktora Orbána. Stalo sa to po tom, čo Péter Magyar, niekdajší Orbánov spojenec oboznámený s dianím vo vnútri najvyšších vládnych kruhov, zverejnil nahrávku, z ktorej podľa neho vyplýva, že najvplyvnejší hráči maďarskej politiky sa spojili, aby zakryli prípady korupcie.

Podľa Reuters sa ľudia vydali na pochod od sídla najvyššej prokuratúry k parlamentu. Kričali "Rezignujte!" a mnohí niesli pochodne. Magyar, znalec pomerov vo vnútri vedenia vládnej strany Fidesz, o sebe teraz hovorí, že sa z neho stal whistleblower, teda človek upozorňujúci na protiprávne konanie. Zverejnil nahrávku, na ktorej podľa všetkého jeho niekdajšia manželka a bývalá ministerka spravodlivosti Judit Vargová opisuje, ako sa iní vládni činitelia postarali o to, aby zo súdnych dokumentov boli odstránené časti týkajúce sa korupčného prípadu bývalého námestníka na ministerstve spravodlivosti Pála Völnera. Ten bol predvlani obžalovaný z toho, že prijímal úplatky od šéfa súdnych exekútorov Györgya Schadla. Prokuratúra pre oboch navrhuje väzenie. Völner aj Schadl vinu popierajú.

archívne video

Témou maďarsko-slovenskej drámy Vysvetlenie na všetko je rozdelená spoločnosť (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Prokuratúra v Budapešti uviedla, že bude nahrávku, ktorá podľa Magyara vznikla vlani v januári, skúmať a že bude zhromažďovať ďalšie dôkazy.

Agentúra AP napísala, že ide o ďalšiu zo série udalostí, ktoré otriasajú dominantnou pozíciou maďarského premiéra Orbána. Maďarsko pred časom zažilo dlho nevídané protesty po tom, ako vyšlo najavo, že vtedajšia prezidentka Katalin Nováková udelila milosť mužovi kryjúcemu pedofilné činy svojho nadriadeného v detskom domove. Tento škandál stál funkciu Novákovú a Vargová, ktorá ako ministerka spravodlivosti milosť spolupodpísala, po ňom odstúpila z čela kandidátky Fideszu do volieb do Európskeho parlamentu. Oznámila tiež, že sa stiahne z verejného života.

Protestujúci v Budapešti žiadali rezignáciu Orbána
Zobraziť galériu (4)
Protestujúci v Budapešti žiadali rezignáciu Orbána  (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

Vargová dnes naopak obvinila Magyara, že sa na nej počas manželstva dopúšťal domáceho násilia, a tvrdí, že vyhlásenia, ktoré zazneli na nahrávke, urobila pod nátlakom. "Urobila som, čo chcel počuť, aby som sa čo najskôr dostala preč," vysvetlila. Magyar to neskôr poprel.

Tridsaťštyriročný právnik Magyar plánuje založiť novú politickú stranu v snahe konkurovať Orbánovi, ktorý je maďarským premiérom od roku 2010. Magyar dnes protestujúcim poďakoval, že prišli v takom hojnom počte, "aby tým pri moci povedali, že toho máme dosť".

 

Prokuratúra reagovala na Magyarove tvrdenia o manipulovaní spisov

Maďarská Ústredná vyšetrovacia prokuratúra v utorok vypočula Pétera Magyara a reagovala aj na zvukový záznam, ktorý tento kritik vlády premiéra Viktora Orbána zverejnil na Facebooku ešte pred vypovedaním na prokuratúre. Prokuratúra tvrdenia Magyara o údajnom manipulovaní vyšetrovacích spisov odmietla.

Na tajne zhotovenej zvukovej nahrávke rozhovoru Magyara s jeho bývalou manželkou Judit Vargovou táto vtedajšia ministerka spravodlivosti konštatovala, že bolo možné manipulovať vyšetrovacie spisy, pretože generálny prokurátor Péter Polt "nemá veci pod kontrolou".

Protestujúci v Budapešti žiadali rezignáciu Orbána
Zobraziť galériu (4)
Protestujúci v Budapešti žiadali rezignáciu Orbána  (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

Prokuratúra v reakcii uviedla, že Polt ako generálny prokurátor vedie a riadi maďarskú prokuratúru, ktorú má však pod kontrolou zákon. "Prokuratúra Magyarovu výpoveďu a zverejnenú nahrávku vyhodnocuje a vykonáva ďalšie úkony dokazovania," píše sa vo vyhlásení zverejnenom na stránke maďarskej prokuratúry.

Na tvrdenie z Magyarovej nahrávky, že boli manipulované vyšetrovacie spisy, prokuratúra uviedla, že by to bolo ilegálne, ale aj fyzicky nemožné. Všetky dôkazové materiály vyskytujúce sa v obžalobe sú podľa prokuratúry zdokumentované od momentu ich vzniku. Navyše tieto údaje nie sú uložené len na jednom mieste, ale objavujú sa aj v databázach iných orgánov, vrátane vyšetrujúcich sudcov.

Protestujúci v Budapešti žiadali rezignáciu Orbána
Zobraziť galériu (4)
Protestujúci v Budapešti žiadali rezignáciu Orbána  (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

Magyar je niekdajší bruselský diplomat Orbánovej administratívy. V utorok na Facebooku zverejnil zvukový záznam vyhotovený v ich byte v januári 2023. Vargová v ňom popísala manipulovanie dôkazov v jednej z najvážnejších maďarských korupčných káuz. Medzi dvoma hlavnými obvinenými v nej figuruje aj niekdajší štátny tajomník ministerstva spravodlivosti a poslanec parlamentu za vládnu stranu Fidesz Pál Völner.

Magyarova exmanželka na nahrávke okrem iného povedala, že prokurátorom bolo navrhnuté, čo majú z vyšetrovacích spisov kauzy Schadl-Völner odstrániť. Magyar na protest proti praktikám Orbánovej vlády vo februári odstúpil z viacerých funkcií v štátnych podnikoch. Verejnosti sa stal známym po vypuknutí aféry súvisiacej s amnestiou v pedofilnej kauze, kvôli ktorej odstúpila prezidentka Katalin Nováková. V rozsiahlom rozhovore pre kanál Partizán na YouTube Magyar vtedy prvýkrát ostro vystúpil proti Orbánovmu režimu, čo potom urobil aj v rozhovoroch pre ďalšie nezávislé médiá.

Viac o téme: ProtestBudapešťRezignáciaMaďarskoViktor OrbánPéter Magyar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu