Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zúfalé volanie Ukrajiny o pomoc: Dajte nám tie prekliate Patrioty! Varovanie pre Európu

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba
Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinský minister zahraničia požaduje od Západu rakety Patriot na ochranu pred ruskými útokmi a vyjadril nespokojnosť s podporou Západu.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v rozhovore pre Politico zdôraznil význam obranných rakiet Patriot pre Ukrajinu. Svoju požiadavku formuloval otvorene a pevne: „Dajte nám tie prekliate Patrioty." Kuleba vníma americké rakety ako kľúčovú ochranu obyvateľstva a príspevok k ochrane ukrajinskej ekonomiky pred pokračujúcimi ruskými útokmi.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 762 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ruské raketové útoky na Kyjev podčiarkujú potrebu obranných systémov

Ruské útoky na ukrajinskú metropolu Kyjev ilustrujú potrebu takýchto obranných systémov. Krátko pred rozhovorom pre Politico bolo mesto opäť napadnuté ruskými balistickými raketami. Napriek odrazeniu zo strany protivzdušnej obrany Patriot bolo deväť ľudí zranených padajúcimi úlomkami.

Dmytro Kuleba v rozhovore pre Politico vyjadril svoju frustráciu z váhavej západnej podpory a jej poklesu v posledných mesiacoch. Západní spojenci, najmä USA a Nemecko, by mali dodržať svoje sľuby a dodať potrebné zbrane a finančnú podporu. „Toto všetko je však výsledkom jednoduchého faktu – ukrajinskí vojaci nemajú dostatok zbraní, pretože ste im ich nedali,“ povedal Kuleba v rozhovore.

Ukrajinský minister zahraničných vecí varuje Európu pred ruským nebezpečenstvom

Ukrajinský minister zahraničia sa venoval aj aktuálnej diskusii v Nemecku o tom, či by malo dodať rakety dlhého doletu Taurus. Vyjadril sa, že je unavený a podráždený a povedal, že Nemecko musí nájsť riešenie tejto situácie samo. Nakoniec Kuleba varoval pred nebezpečenstvom, ktoré Rusko predstavuje aj pre Európu. Ak by Ukrajina prehrala, Putin by sa nezastavil. Európske krajiny by sa preto mali pripraviť na možnosť vojny.

Viac o téme: UkrajinaPatriotDmytro Kuleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu