Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ruskí špióni zúria na šéfa Kremľa: Putin už nie je tým, kým kedysi bol

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Šok z teroristického útoku v Moskve je stále hlboký. Teraz ruskí špióni prehovorili o Vladimirovi Putinovi a zúria na neho. Šéf Kremľa už nie je tým, kým bol. Skutočnosť, že sa niečo také môže stať, ukazuje, aký je ruský prezident oslabený.

Šok z teroristického útoku v Moskve je stále prítomný. Štyria muži spustili v piatok paľbu na návštevníkov sály Crocus a následne ju podpálili. Zahynulo najmenej 137 ľudí a celkový počet zranených bol 182.

Teroristický útok v Moskve

K útoku sa už niekoľkokrát prihlásila teroristická milícia Islamský štát. Západné bezpečnostné orgány a experti sa domnievajú, že toto priznanie je dôveryhodné. Vladimir Putin a jeho kremeľskí agitátori sa pokúsili najprv poukazovať na údajné spojenie so susednou Ukrajinou, proti ktorej vodca Kremľa Putin vedie už viac ako dva roky brutálnu útočnú vojnu. Pre toto tvrdenie však neexistujú žiadne dôkazy. Ukrajinské vedenie tiež tieto obvinenia striktne odmietlo. Medzičasom aj Moskva pripustila, že za útok sú zodpovední islamisti, ale Kremeľ stále hľadá napojenie na Ukrajinu.

Ruskí špióni zúria na Vladimira Putina: „Už nie je tým, kým bol“

Niekoľko hodín po teroristickom útoku sa prihlásili k slovu ruskí špióni a hnevali sa na šéfa Kremľa Vladimira Putina. Ako v súčasnosti uvádza britský „Express“, ruské bezpečnostné služby sú vraj „nahnevané“ a „frustrované“ z ruského prezidenta. Po útoku FSB výslovne vystúpila proti Vladimirovi Putinovi. Skutočnosť, že sa niečo také môže stať na ruskej pôde, ukazuje, že Putin už nie je tým, kým bol. "Tvrdý chlap nás neochránil," vyjadrili sa údajne ruskí špióni. "Už nie je taký tvrdý a spoľahlivý, pokiaľ ide o ochranu nás všetkých."

To, že sa Vladimir Putin pokúsil vinu z útoku zvaliť na Ukrajinu, ešte viac rozhnevalo ruské bezpečnostné služby. Expert na Rusko Mark Galeotti z Royal United Services Institute povedal pre Times Radio: „Čo som počul, najmä od kontaktov v rámci ruského bezpečnostného aparátu, je očividne hlboký pocit hanby, že sa to mohlo stať. Úprimne povedané, dokonca aj medzi nimi je veľký hnev, že sa Putin snažil tvrdiť, že je to niečo, čo nie je.“

Teroristický útok v Moskve oslabuje povesť Putina medzi ľuďmi

Podľa Galeottiho teroristický útok masívne oslabuje Putinovu povesť. Šéf Kremľa bol považovaný za „veľkého živiteľa“, pretože „kvalita života v Rusku sa pod jeho vedením neustále zlepšovala“ a brali ho ako „silného obrancu vlasti“. S vojnou na Ukrajine však kvalita života v Rusku klesla, a preto bol Putin pre mnohých iba silným obrancom. Zdá sa však, že aj to je teraz kvôli teroristickému útoku minulosťou.

Viac o téme: Teroristický útokŠpióniRuskoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu