Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zničenie reaktora zdokumentujú televízie

(Zdroj: SITA)

SOUL - Severná Kórea (KĽDR) umožní zahraničným televíznym spoločnostiam, aby zdokumentovali plánované zničenie chladiacej veže v hlavnom nukleárnom zariadení krajiny.

Pozvanie dostalo päť televíznych štábov, po jednom z každej krajiny zúčastňujúcej sa na medzinárodných rozhovoroch so Severnou Kóreou, uviedol v sobotu hlavný juhokórejský vyjednávač pre jadrový program komunistickej Kórey Kim Suk.

Televízne stanice už podľa neho termín plánovaného zničenia chladiacej veže v Jongbjone poznajú, juhokórejský diplomat ho však nešpecifikoval.

Na medzinárodných rozhovoroch o severokórejskom jadrovom programe sa zúčastňujú okrem oboch Kóreí ďalej Čína, Spojené štáty, Rusko a Japonsko. V rámci rokovaní sa komunistický režim v Pchjongjagu zaviazal, že sa vzdá svojho jadrového programu, za čo získa rozsiahle hospodárske a politické zvýhodnenia.

Na základe dohody Severná Kórea, ktorá uskutočnila nukleárny test v októbri 2006, začala minulý rok s odstavovaním reaktora na produkciu a spracovanie plutónia. Zároveň mala do konca minulého roka zverejniť všetky svoje nukleárne aktivity, doteraz tak ale neurobila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu