Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Extrémna ŠIKANA na základnej škole! Dievča (13) nútili k nechutnostiam a natáčali ju, skončila na antidepresívach

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Facebook/Policie České republiky, Getty Images)

BLOVICE - Na druhom stupni základnej školy v českom meste Blovice na južnom Plzeňsku malo dochádzať k otrasnej šikane, prípadom sa zaoberá polícia. Obeťou extrémnej šikany viacerých spolužiakov stalo 13-ročné dievča. Šikana mala údajne sexuálny podtext a podľa českých médií si ju spolužiaci nakrúcali na mobilné telefóny. Rodičia spísali petíciu na odvolanie riaditeľky školy.

Rodina žiačky prostredníctvom právneho zástupcu oznámila vec tiež Českej školskej inšpekcii potvrdil námestník ústredného školského inšpektora a riaditeľ sekcie inšpekčnej činnosti Karol Kovář. "Policajti sa zaoberajú týmto nám oznámeným prípadom, ku ktorému došlo na jednej zo základných škôl na južnom Plzeňsku. Policajti preverujú všetky skutočnosti prípadu a sme v kontakte s konkrétnou školou, školskými orgánmi a ďalšími dotknutými orgánmi," oznámila Brožová. Pripomenula, že polícia na tejto i na ďalších školách v kraji dlhodobo organizuje preventívne prednášky pre žiakov.

Rodičia spísali petíciu na odvolanie riaditeľky školy, dievča skončilo na antidepresívach

Na sociálnych sieťach sa po zverejnení prípadu objavili komentáre o tom, že na škole to nie je prvý prípad šikanovania. Rodičom, ktorých deti chodia na základnú školu v Bloviciach na južnom Plzensku, došla trpezlivosť a spísali petíciu, v ktorej žiadajú odvolanie riaditeľky. Informuje o tom portál Novinky.cz. Za desať dní ju podpísalo približne 400 ľudí. „Je to jednoznačné zanedbanie zo strany riaditeľky aj zriaďovateľa, teda mesta,“ podotkla matka jednej žiačky Miroslava Baumruková.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

„Čo jej spolužiaci hovorili, sa nedá publikovať. Ale bol tam veľký psychický nátlak. Došlo to tak ďaleko, že sa bála chodiť aj po chodbe, pretože ju odchytávali, vydierali ju. Nakoniec sa u nej prejavili panické ataky a skončila na antidepresívach,“ popísala matka, ktorá na problémy upozornila a hovorila o nich s kantormi aj s riaditeľkou. „Tá mi odpovedala, že nebola naplnená skutková podstata šikanovania, čím sa konanie skončilo. Na ďalšie stretnutie už ma sprevádzal OSPOD, takže sa situácia trochu urovnala,“ pokračovala.

Kritizovala aj správanie špeciálnej pedagogičky, ktorá je zároveň vedúcou školského poradenského pracoviska. „Jej kabinet nazývajú deti mučiarňou, pretože tam prebieha psychický nátlak,“ doplnila Baumruková. „Môj syn zažíval psychický nátlak od špeciálnej pedagogičky. Intervenciu s ňou sme prerušili. Syn dostal individuálny plán,“ potvrdila ďalšia matka Věra Mašková.

Podobne hovorí aj Michala Benetková, ktorej staršiu dcéru pred dvoma rokmi šikanovali spolužiaci. Dodnes musí dievča kvôli psychickým problémom brať lieky. „Nie je to nič pekné, keď dieťa leží štrnásť dní v nemocnici. Nevie, čo s ním bude. Nechce spať, pretože sa bojí, že v čase panického ataku zomrie,“ rozprávala Benetková.

Študentky približili otrasné podrobnosti

Dnes už stredoškoláčky vypovedali, že o šikanovaní 13-ročného dievčaťa vedeli, píšu Novinky.cz. „Deti ju začali vydierať. Nútili ju k rôznym veciam. Počula som, že jej nejaké dievča strkalo ceruzky do zadku,“ zmienila Tereza Sluková, ktorá bola vtedy v deviatej triede. Dievča vídala, ako sedí na chodbe a plače. Raz sa jej išla opýtať, či je v poriadku, ona ale nekomunikovala.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Nikto podľa Slukovej situáciu neriešil. „Vraj dievča vydierali a hovorili jej, aby sa vykakala do koša,“ priblížila otrasné činy. Rovnaké informácie sa dostali aj k Lucii Červenej. „Perverzné praktiky, aké vykonávali tomuto dievčaťu, už sa na škole riešia dlhší čas. Ale učiteľky robili, že o ničom nevedia, a hlavne pani riaditeľka,“ zdôraznila.

Na škole nejde o prvý prípad šikanovania

Riaditeľka Dagmar Hitková vyhlásila, že v tomto školskom roku riešili už osem sťažností kvôli šikanovaniu. Šesť z nich vyhodnotili ako rizikové správanie. Zdôraznila, že so žiakmi nielen z týchto prípadov pracujú. „Udelili sme disciplinárne opatrenia. Dva prípady sme hneď oznámili polícii,“ dodala. Podrobnosti kvôli prebiehajúcemu vyšetrovaniu ale neoznámila.

Česká školská inšpekcia na blovickú základnú školu dostala celkovo tri sťažnosti, ktoré sa týkali dvoch rôznych prípadov. Prvá sťažnosť prišla na konci minulého roka a na rovnaký prípad ešte začiatkom tohto roka. Inšpekcia tento prípad týkajúci sa šiestej triedy prešetrovala a dospela k záveru, že nešlo o klasickú šikanu skupiny žiakov alebo kolektívu voči jednotlivcovi, ale o rizikové a problémové správanie jedného žiaka voči viacerým deťom, povedal Kovář. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Sťažnosť týkajúcu sa šikanovania jednej dievčiny vo vyššom ročníku školskej inšpekcie dostala prostredníctvom advokátskej kancelárie na prelome januára a februára. "Tento prípad sa javí ako závažnejší a vyšetruje ho polícia," uviedol Kovář. Podľa neho bude na polícii vec preveriť, inšpekcia sa však bude zároveň zaoberať postupom školy v tomto prípade. "Budeme s pomocou prizvaného odborníka prešetrovať, ako funguje metodika prevencie na škole, či nie je chyba v postupe školy, či sa niečo nezanedbalo," povedal.

Viac o téme: ČeskoŠikanaBlovice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu