Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Po zrútení skál v zlatej bani zomrel jeden muž: Zvyšných sa podarilo zachrániť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/srrdvd)

CANBERRA - Jeden muž zahynul a 29 baníkov sa podarilo zachrániť po "zrútení skál" v tuneli v bani na zlato v austrálskom štáte Viktória, oznámila vo štvrtok miestna polícia. Píšu o tom správy z agentúr AFP a Reuters.

Záchranné zložky boli privolané do bane Mount Clear neďaleko austrálskeho mesta Ballarat asi 100 kilometrov západne od Melbourne v stredu večer miestneho času po hláseniach o tom, že v jednom z tunelov bane sa "zrútili skaly". K incidentu došlo v hĺbke asi troch kilometrov od vstup do bane, uviedla polícia štátu Viktória vo vyhlásení.

archívne video

V Bani Nováky došlo k vyhoreniu metánu (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

"Padajúce skaly zavalili dvoch ľudí, zatiaľ čo 28 sa dokázalo dostať na bezpečné miesto," uviedla polícia vo vyhlásení. Jedného zo zvalených baníkov sa podarilo vyslobodiť a vo vážnom stave so zraneniami v dolnej časti tela ho letecky previezli do nemocnice. Telo druhej obete, 37-ročného muža, záchranári z bane vytiahli vo štvrtok ráno, dodala polícia.

Dvadsaťosem baníkov, ktorí našli útočisko, záchranári bezpečne vyniesli na povrch, uviedla polícia a dodala, že zachránených vyšetrili členovia rýchlej záchrannej služby. V bani na zlato Mount Clear prišlo k zavaleniu aj v roku 2007. Pri tejto nehode uviazlo v bani 27 baníkov, ktorí však neutrpeli nejaké zranenia a všetkých sa podarilo dostať na povrch.

V roku 2021 pritom austrálskeho odbory upozornili na bezpečnostné problémy v tejto bani. Vyšetrovanie vtedy odhalilo nepresné plány o bezpečnosti bani, ktoré mohli v prípade núdzovej situácie viesť ku katastrofe. V roku 2023 potom baňu prebrala nová spoločnosť Victory Minerals, ktorá zamestnáva asi 200 ľudí.

Viac o téme: TragédiaBaníkZlatá baňaPolícia AustráliaZrútenie skál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu