Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Iba krôčik od obrovskej tragédie v Tatrách: Lyžiar spôsobil zosuv lavíny! AUTENTICKÉ zábery

Poľský lyžiar si zosuv lavíny natočil na kameru, ktorú mal pripevnenú na prilbe
Poľský lyžiar si zosuv lavíny natočil na kameru, ktorú mal pripevnenú na prilbe (Zdroj: Instagram/tatry_official)

POPRAD/ZAKOPANE – Poľské médiá informovali o prípade dvoch mladíkov, ktorých delil od tragédie iba jeden krok. Zostup lavín spôsobili priamo lyžiari, ktorí následne museli lavínam aj čeliť. Ak by nemali lavínové batohy, ich konanie by mohlo skončiť tragicky.

Odborníci už viackrát avizovali, že podmienky na slovenskej, ale aj poľskej strane Tatier sú mimoriadne ťažké a nespĺňajú požiadavky bezpečných zimných aktivít. Poľská strana, ale aj slovenská Horská záchranná služba už apelovali na turistov, aby dôkladne monitorovali predpoveď počasia a aby boli na lyžiach obzvlášť opatrní. Vyššie teploty a slnečné žiarenie iba zvyšujú riziko lavín, informuje popularne.pl.

Nový most v Ipeľskom Predmostí (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Posledné dve udalosti, o ktorých poľská strana informovala, sa týkali práve zosuvu lavíny, ktorým dvojica lyžiarov musela čeliť. Jedna lavína a video pochádza priamo zo slovenského Chopku.

Prípady našťastie skončili šťastne, no len vďaka vhodnému vybaveniu a lavínovým batohom, ktoré sú rozhodujúce počas náhlych nehôd. Poľský freeride lyžiar svoju skúsenosť zverejnil aj na sociálnej sieti vďaka kamere umiestnenej na prilbe. Na svahoch aktuálne zavládli podmienky, keď zmeny teplôt a slnečné lúče môžu náhle uvoľniť obrovskú masu snehu a lyžiarov ohroziť na živote.

Viac o téme: PočasieLavínaSlovenskoPoľskoTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu