Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Muž si zažil v nemocnici peklo: Išiel na operáciu žlčníka, obrovská chyba! Omylom ho...

Argentínčana v nemocnici omylom sterilizovali.
Argentínčana v nemocnici omylom sterilizovali. (Zdroj: Facebook)

BUENOS AIRES - Istý Argentínčan neveril vlastným ušiam, keď sa po rutinnej operácii žlčníka prebudil z narkózy. Lekári mu povedali, že pri zákroku urobili chybu. Omylom ho sterilizovali.

Išiel do nemocnice, aby sa cítil lepšie. Jeho pobyt na klinike sa ale zmenil na nočnú moru. Argentínčan Jorge Base (41) chcel v argentínskom meste Córdoba podstúpiť operáciu žlčníka – lekári však urobili vážnu chybu. Namiesto plánovaného zákroku urobili vazektómiu, teda sterilizáciu.

archívne video

Nemocnica F.D. Roosevelta Banská Bystrica odoperovala robotickou asistovanou chirurgiou už päťtisíc pacientov (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Som smutný a bezmocný, pretože to, čo urobili, sa nedá vrátiť späť," povedal Base pre noviny "El Doce". "Niet cesty späť." Teraz neplodný muž nedokázal opísať, čo sa mu preháňalo hlavou, boli tam tisíce otázok. "Ako môžu urobiť takú veľkú chybu?" pýta sa. "Slovo žlčník bolo napísané v celom mojom spise, museli si ho prečítať."  Obzvlášť znepokojujúce je, že nikto nechce niesť zodpovednosť. "Obviňujú sa navzájom."

Chyba v dôsledku odkladu?

Dôvodom vážnej chyby bolo zrejme posunutie termínu. Dátum operácie Argentínčana bol pôvodne naplánovaný na minulý utorok, ako informovali miestne noviny "La Nacion". Chirurgovia však rýchlo odložili termín na ďalší deň. Podľa právnika obete to mohlo byť dôvodom pochybenia.

Nemocnica po incidente len skonštatovala, že problém vznikol tým, že sa v stredu nerobili operácie žlčníka. "Spadal pod vazektómiu a bez toho, aby sa ho opýtali alebo urobili čokoľvek iné, vzali ho na operačnú sálu," povedal právnik.

Lekári ho utešovali možnosťou umelého oplodnenia

Počas vazektómie sa vas semenovody obhalia malými rezmi v koži alebo malým otvorom v miešku a odstránia sa v dĺžke 1 až 2 cm. Postup vedie k neplodnosti.

Vazektómiou lekári zobrali najväčšie prianie Basemu, ako sám hovorí. Hoci je Base už otcom dvoch chlapcov, jeho najväčším snom bolo mať dcérku. Po operácii ho lekári utešovali, že môže mať deti ešte umelým oplodnením.

Šanca na prinavrátenie plodnosti pri opakovaní zákroku je podľa odborníkov skôr mizivá. Argentínske ministerstvo zdravotníctva teraz začalo vyšetrovanie nemocnice.

Viac o téme: ŽlčníkVazektómiaOperácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu