Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Cyperský prezident Christodoulides debatoval s Pellegrinim najmä o migrácii

Peter Pellegrini a Nikos Christodulidis Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini a Nikos Christodulidis (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

NIKÓZIA - Migrácia v súvislosti so situáciou sýrskych utečencov v Libanone bola ústredná téma debaty cyperského prezidenta Nikosa Christodoulidesa s predsedom slovenského parlamentu Petrom Pellegrinim. Prezident prijal Pellegriniho v utorok na záver jeho pracovnej cesty na Cypre.

Pellegrini priblížil, že na území Libanonu sú vyše dva milióny sýrskych utečencov. "Predpokladá sa, že pokiaľ sa situácia v Libanone nezlepší, respektíve sa Európska únia nepokúsi zlepšiť životné podmienky týchto Sýrčanov priamo na libanonskom území, hrozí, že sa tento rok pohne obrovská vlna v obrovskom počte opäť smerom do Európy," pripomenul šéf slovenského parlamentu s tým, že Cyprus je nárazníkovou zónou.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok si na Cypre zmeral sily s profesionálnym vojakom (Zdroj: Facebook/Matúš Šutaj Eštok)

Christodoulides Pellegriniho informoval, že Cyprus sa chce podieľať aj na humanitárnej pomoci a v najbližších dňoch chce vyslať loď s humanitárnou pomocou do Gazy. Pellegrini cyperskému prezidentovi pripomenul niektoré projekty, na ktorých participovalo aj Slovensko.

"Vyšehradská skupina bola aj predtým, a je aj teraz pripravená na nejaké spoločné projekty, ktoré môžu pomôcť akoby zadržať migrantov, na území...mimo Európskej únie, respektíve pomôcť im tú situáciu zlepšiť tak, aby nemali dôvod opúšťať krajiny, v ktorých sa momentálne nachádzajú," povedal.

Vzťahy Slovenska a Cypru nie sú zaťažené zásadnými otvorenými otázkami

Vzťahy Slovenska a Cypru nie sú zaťažené zásadnými otvorenými otázkami. Na viaceré témy európskej a zahraničnej politiky majú krajiny blízky názor. Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v súvislosti so zahraničnou pracovnou cestou predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) na Cypre.

"Na viaceré témy európskej a zahraničnej politiky máme identický, respektíve blízky názor - zasadzujeme sa za rešpektovanie noriem medzinárodného práva (bez ohľadu na to, kde k ich porušovaniu dochádza), usilujeme o zachovanie rozsahu kohéznej politiky EÚ a sme veľmi opatrní pri diskusii o reforme hlasovania kvalifikovanou väčšinou vo formáciách Rady EÚ," uviedol komunikačný odbor MZVEZ.

Peter Pellegrini a Nikos Christodulidis
Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini a Nikos Christodulidis  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Vzhľadom na geografickú vzdialenosť, veľkosť a štruktúru oboch ekonomík je potenciál klasickej obchodnej výmeny naplnený. Je na úrovni 60 až 65 miliónov eur ročne s výrazným saldom na strane SR. Za najperspektívnejšiu oblasť ekonomickej spolupráce pokladá slovenský rezort diplomacie investície do oblasti inovácií, moderných technológií a startupov, osobitne v segmente IT. "Potvrdzuje to aj úspešný príbeh najväčšej inovačnej konferencie vo východnom Stredomorí - Reflect v Limassole, pri zrode ktorej stála práve SR," priblížili z komunikačného odboru. Na piatom ročníku tohto podujatia sa zúčastnilo 8000 registrovaných účastníkov, z toho 400 Slovákov. Reflect možno preto podľa MZVEZ označiť za vlajkovú loď ekonomickej a inovačnej diplomacie SR na Cypre.

"Ostrov je tiež vyhľadávanou a dopravne dobre dostupnou turistickou destináciou našich turistov s návštevnosťou približne 40-tisc ročne," uzavrel rezort slovenskej diplomacie.

Viac o téme: MigráciaPracovná cestaCyprusPeter PellegriniNikos ChristodulidisSýrski utečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu