Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Britský admirál vysmial Rusov! Vojna s NATO? Nemáte šancu, máme totálnu prevahu!

Admirál Sir Tony Radakin
Admirál Sir Tony Radakin (Zdroj: SITA/Andrew Milligan/Pool via AP)

LONDÝN - Najvyšší veliteľ britskej armády admirál Sir Tony Radakin na londýnskej konferencii prehlásil, že Západ je prekvapený vojenskou slabosťou Ruska na Ukrajine. Preto sa nedomnieva, že NATO je na prahu vojny s Ruskom. Severoatlantická aliancia má podľa neho nad Ruskom výraznú prevahu.

"Nejaké úvahy a poznatky o Rusku? Ako ťažko sa na Ukrajine presadzuje. Ako nás prekvapila jeho vojenská slabosť. Situácia, v ktorej je, a ako sa zhoršila posilnením NATO,“ povedal Radakin podľa denníku Evening Standard.

archívne video

Ukrajinci nie sú malicherní, Ficove slová k vojne v Kyjeve neriešili (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Podotkol však, že napriek problémom Ruska je potrebné Ukrajinu stále podporovať, aby sa nasledujúce dva roky len nebránila. Ukrajina trpí nedostatkom zásob a munície. Republikáni blokujú v USA ďalšiu pomoc Ukrajine. Európe sa zuatiaľ nepodarilo túto zablokovanú pomoc nahradiť. NATO teraz podľa admirála zvažuje, ako by mohlo Kyjevu aj naďalej pomáhať.

„Nie sme na prahu vojny s Ruskom. Nečelíme invázii. Británia je bezpečná. Sme v bezpečí, pretože sme súčasťou NATO, najväčšieho a najsilnejšieho spojenectva sveta, a tiež pretože sme zodpovedná jadrová veľmoc.“ Týmito slovami reagoval admirál Radakin na diskusiu o možných odvodoch do armády, ktorá prebieha v britskej spoločnosti.

Na margo konfliktu medzi NATO a Ruskom poznamenal, že Aliancia má prevahu vo vode aj vo vzduchu. „NATO má štvornásobok lodí a trojnásobok ponoriek čo Rusko,“ povedal a doplnil, že Aliancia má aj trojnásobnú leteckú prevahu.

Bol to slovenský premiér Robert Fico, ktorý v pondelok rozpútal verejnú diskusiu o možnej účasti vojakov NATO v bojoch na Ukrajine. Následne sa k jeho slovám vyjadrili aj západní politici členských štátov Aliancie. Francúzsky prezident Emmanuel Macorn napríklad vyhlásil, že by sa táto možnosť mala pripustiť. Nemecký kancelár Olaf Scholz takúto možnosť odmietol. Podobne aj USA.

V štvrtkovom prejave pred oboma komorami parlamentu sa k prípadnému nasadeniu vojakov NATO na Ukrajine vyjadril aj šéf Kremľa Vladimir Putin. Zdôraznil, že takýmto krokom by Západ riskoval jadrový konflikt a zničenie civilizácie.

Viac o téme: VojnaRuskoNATOUkrajinaAdmirál Sir Tony Radakin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu