Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Americký lunárny modul Odysseus pravdepodobne pristál na Mesiaci na boku

(Zdroj: SITA/Intuitive Machines via AP)

WASHINGTON - Americký komerčný lunárny model Odysseus pravdepodobne leží po pristátí na povrchu Mesiaca na boku. V piatok to uviedla americká súkromná spoločnosť Intuitive Machines (IM). Správu sme prevzali od agentúry AFP.

Modul Odysseus triedy Nova-C predstavuje prvé pristátie amerického zariadenia na Mesiaci po viac než 50 rokoch. Modul v tvare šesťuholníka pristál v blízkosti južného pólu Mesiaca vo štvrtok o 00.23 h SEČ, pričom spomalil z rýchlosti 6500 kilometrov za hodinu. IM najnovšie informovala, že pri záverečnom zostupe modulu museli pozemné tímy prepnúť na záložný navádzací systém a po pristátí trvalo niekoľko minút, kým nadviazali rádiové spojenie. Modul pritom pravdepodobne narazil do skaly.

Došlo k nesprávnej interpretácii údajov

Spoločnosť pôvodne informovala, že modul pristál vo vzpriamenej pozícii. Generálny riaditeľ IM Steve Altemus však v piatok oznámil, že došlo k nesprávnej interpretácii údajov. Solárne panely však podľa neho fungujú a vedecké experimenty Národného úradu pre letectvo (NASA) by tak mohli stále pokračovať.

Modul odštartoval 15. februára

Misia tohto modulu sa nazýva IM-1. Nova-C je trieda lunárnych pristávacích modulov navrhnutých na dopravu malého užitočného nákladu na povrch Mesiaca. Ide o súčasť programu NASA s názvom Komerčné lunárne nákladné služby (CLPS). Samotný CLPS je súčasťou programu NASA s označením Artemis. Jedným z dlhodobých cieľov tohto programu je zriadenie stálej základne s posádkou na Mesiaci. Modul odštartoval 15. februára na palube stredne ťažkej nosnej rakety Falcon 9 americkej súkromnej spoločnosti SpaceX.

Viac o téme: MesiacSpojené štáty americkéOddyseusModúl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu