Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Po škandalóznom odstúpení maďarskej prezidentky vytiahli v Poľsku podobnú kauzu hlavy štátu: Omilostil pedofila!

Poľský prezident Andrzej Duda
Poľský prezident Andrzej Duda (Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Maďarská prezidentka Katalin Nováková musela odstúpiť kvôli škandálnej milosti, ktorú udelila zástupcovi riaditeľa detského domova. Ten kryl zneužívanie detí. Podobný, ak nie ešte horší prípad riešia v Poľsku. Tamojší prezident Andrzej Duda v roku 2020 omilostil muža, ktorý sexuálne zneužíval a týral svoju maloletú dcéru a partnerku. Na rozdiel od maďarskej hlave štátu, Duda zostal vo funkcii.

Ako upozorňuje Natemat.pl, Duda neprejavil ľútosť nad svojím rozhodnutím, naopak, namiesto toho v oficiálnom stanovisku hovoril o "rodinnej záležitosti". 

archívne video

Opozičné poslankyne nesúhlasia so znížením premlčacej lehoty pri znásilnení (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Muž v rokoch 2006 - 2011 nezneužíval len dcéru, ale aj svoju partnerku. „Opil sa a začal s útokmi, pri ktorých týral svoju partnerku a dcéru. Sexuálne obťažoval ani nie pätnásťročné dievča. Držal ju na zemi, fackoval ju a dotýkal sa jej rozkroku. Navyše ju donútil, aby sa trela o jeho penis,“ napísal v tom čase denník Fakt.pl. Ako skonštatoval súd, Piotr C. vtedy zneužíval dcéru dlhodobo a veľmi často.

V prípadoch maďarskej prezidentky a poľskej hlavy štátu sú rozdiely. Duda totiž nekonal na vlastný popud, ale o milosť ho požiadali samotné obete. „Prípad sa týkal iba zákazu približovania. Iné tresty boli vykonané už dávno (ku znásilneniu nedošlo). Dospelá obeť a jej matka žiadajú o zrušenie súdneho zákazu roky, pretože v praxi žijú s odsúdeným v jednom dome. Je to rodinná záležitosť. Žiadosť bola podporená súdmi aj generálnou prokuratúrou,“ vysvetlil vtedy poľský prezident.

Nováková sa oficiálne vzdala svojho mandátu

Maďarská prezidentka Katalin Nováková sa v nedeľu už aj oficiálne vzdala postu hlavy štátu. Uviedol to v pondelok server 24.hu s odvolaním sa na Novákovej list adresovaný predsedovi Národného zhromaždenia Lászlóovi Kövérovi, ktorý bol zverejnený na stránke parlamentu, informuje spravodajca TASR v Budapešti. Prezidentka v sobotu podvečer vo verejnoprávnej televízii M1 oznámila, že odstupuje z funkcie hlavy štátu. Ako uviedla, udelila milosť, ktorá v mnohých vyvolala nepokoj a zmätok. Podotkla, že amnestiu považuje za azda najcitlivejšiu zo všetkých právomocí hlavy štátu.

Podľa jej tvrdenia sa vlani v apríli rozhodla o udelení amnestie v presvedčení, že bývalý zástupca riaditeľa detského domova v Bicske Endre K., odsúdený za krytie svojho nadriadeného, nezneužíval tamojšie deti. Riaditeľ v domove sexuálne zneužíval deti a mladistvých. Endre K. nielenže vedel, že riaditeľ ústavu obťažoval niekoľko detí, ale v mene jedného z nich napísal aj krivú výpoveď. Nováková priznala, že urobila chybu.

Vargová minulú sobotu oznámila, že sa sťahuje z verejného života

Po prepuknutí kauzy žiadali odstúpenie Novákovej a vyvodenie zodpovednosti exministerky spravodlivosti Judit Vargovej občianske organizácie i opozičné strany. Vargová minulú sobotu oznámila, že sa vzdáva svojho mandátu a sťahuje sa z verejného života. Kontrasignovala totiž kontroverznú prezidentskú amnestiu podpísanú Novákovou. Vargová pôsobila ako predsedníčka výboru parlamentu pre európske záležitosti a poslankyňa parlamentu. Podľa tlačových správ mala byť lídrom kandidátky strán vládneho bloku Fidesz-KDNP v júnových voľbách do Európskeho parlamentu.

Premiér Viktor Orbán minulý štvrtok v mene vlády predložil do parlamentu novelu ústavy, ktorá by páchateľovi v budúcnosti znemožnila udelenie amnestie v prípade trestných činov spáchaných na maloletých. Tým podľa servera premiér vlastne priznal, že Nováková urobila vážnu chybu.

Maďarsko bude mať nového prezidenta v marci. Vyhlásil to v nedeľu predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Máté Kocsis v súvislosti s abdikáciou prezidentky. "Ak (Nováková) v nedeľu podpíše demisiu, bude o nej parlament musieť do 15 dní hlasovať. To znamená, že poslanci budú môcť prijať rozhodnutie v prvý deň jarnej schôdze, ktorá bude 26. februára. Potom bude potrebné do 30 dní zvoliť novú hlavu štátu," spresnil Kocsis.

Viac o téme: OdstúpenieMilosťPedofilAndrzej DudaKatalin Nováková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu