Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mladý šéfkuchár Ian (†29) podľahol strašnej chorobe: Počiatočné príznaky sa podobali obyčajnej chrípke!

Ian Pritchard (†29) na foto s otcom Ronom Zobraziť galériu (4)
Ian Pritchard (†29) na foto s otcom Ronom (Zdroj: Facebook/Ron Pritchard)

PETOSKEY/DETROIT – Mladého majstra vo vytváraní nových chuťových pohárikov postihlo obrovské nešťastie. Osudnou sa mu stala choroba, ktorou sa môže v Severnej a Strednej Amerike nakaziť doslova hocikto. Jeho stav vyzeral zo začiatku ako klasické prechladnutie. Skutočná diagnóza však bola oveľa desivejšia.

archívne video

Kliešťová meningoencefalitída má dvojfázový priebeh, upozornil primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej nemocnice Ladislav Virág (Zdroj: TASR / Maroš Černý)

Mladý šéfkuchár Ian Pritchard (†29) mal celý život pred sebou. Osud to ale zariadil inak. Pochádzal z Petoskey v americkom štáte Michigan, kde pracoval v texasko-mexickej reštaurácii Rodrigo's. Ako informuje Daily Mail, niekedy okolo sviatku Dňa vďakyvzdania (28. november) začal pociťovať známky klasickej chrípky. Po čase sa mu ale pohoršilo až tak, že musel byť prevezený na JIS-ku do nemocnice Henryho Forda v Detroite. 

Plesňová infekcia 

Po sérii viacerých vyšetrení prišla od lekárov zdrvujúca správa. Bola mu diagnostikovaná blastomykóza. Je to nebezpečné ochorenie, ktorého príznakom sú parazitárne plesne zo skupiny blastomycet. Tieto huby žijú v pôde a v zhnitom dreve. Plesne sa môžu dostať s prachom a ďalšími čiastočkami do vzduchu, ktorý dýchame. Ochorenie sa vyskytuje v Severnej a Strednej Amerike. 

Mladý šéfkuchár Ian (†29)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Inaovi sa rýchlo zhoršil stav. Podľa lekárov vdýchol plesňové spóry, ktoré sa dostali hlboko do jeho pľúc, kde napadli tkanivo. Keď jeho otec Ron videl RTG snímky synových pľúc, povedal, že vyzerajú ako švajčiarsky syr. Plesňová infekcia mu celé mesiace zožierala pľúca. 

Zrejme v prírode 

I keď zdravotníci nenašli pôvod Inaovej choroby, dôkazovým materiálom by mohol byť jeho profil na sociálnej sieti. Zverejnil tam mnoho fotiek s kamarátmi a so psom prevažne z prírody. Infekcie plesňových ochorení v Michigane za posledné roky narástli, hoci skutočný počet diagnóz nie je známy. Chyba je zrejme aj na strane zákonodarcov, pretože federálne štáty nemajú zo zákona povinnosť hlásiť vláde podobné prípady. Napriek tomu tak niektoré spravili: Arkansas, Louisiana, Michigan, Minnesota a Wisconsin. Každý rok sa tu objavia len jeden až tri prípady na 100-tisíc ľudí.

V sobotu tretieho februára prehral mladý šéfkuchár boj o život. Na vlastnú žiadosť ho po vyše piatich týždňoch odpojili z prístrojov. Podľa rodiny si toho vytrpel už dosť. "Ian bol dobré dieťa. Nikdy sa nedostal do problémov. Ľudia jeho jedlo milovali," povedal otec Ron.  

Príznaky  

Medzi hlavné príznaky blastomykózy patrí kašeľ, horúčka, zimnica, bolesť svalov a kĺbov či nepríjemný pocit na hrudníku. Infekcia začína v pľúcach, kde sa plesňové spóry usadia. Následne začne pracovať imunitný systém, ktorý vyšle k mieste zápalu biele krvinky. To ale vedie k zápalu pľúcneho tkaniva a následnému trvalému poškodeniu. Telo začne ničiť samo seba.

Mladý šéfkuchár Ian (†29)
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Blastomykóza môže pritom vypuknúť aj v iných častiach tela. Krvným obehom sa spóry môžu dostať do kostí aj mozgu. Podľahne jej až 22 percent pacientov. Choroba sa lieči antimykotikami ako itrakonazol a amfotericín B. Pri Ianovom ochorení však nastal problém, pretože infekcia bola silnejšia ako podávané lieky. Nemohol teda podstúpiť ani transplantáciu pľúc. 

Globálne otepľovanie 

Vedci varovali, že pri súčasnom globálnom otepľovaní sa stúpajúcim teplotám prispôsobujú aj infekcie ako blastomykóza. Nie je preto vylúčené, že časom sa objaví viac takýchto prípadov. Navyše na webe ACP Journals v lekárskom článku Annals of Internal Medicine z roku 2022 sa uvádza, že viac ako 10 percent plesňových ochorení je už diagnostikovaných aj mimo miesta ich prirodzeného výskytu.  

Viac o téme: PleseňPľúcaInfekciaUSAMichiganDetroitBlastomykózaIan PritchardPetoskey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu