Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Korzike zadržali talianskeho mafiána Raduana na úteku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Šéfa mafie z juhotalianskeho regiónu Apúlia, ktorý pred rokom utiekol z väznice s maximálnym stupňom stráženia, zadržali na francúzskom ostrove Korzika, potvrdili v piatok talianske aj francúzske úrady. Informuje správa agentúry AFP.

Marca Raduana (40), bosa vidieckeho klanu Gargano, ktorý pôsobí v rámci zločineckej organizácie Sacra Corona Unita - známej ako štvrtá mafia - zadržali podľa nemenovaného zdroja ešte vo štvrtok večer v meste Aléria na Korzike, keď večeral v reštaurácií s mladou ženou. Podľa citovaného zdroja tam žil "dosť skromne". Mal falošné doklady a používal ukradnuté vozidlo. Pri zatýkaní údajne nekládol odpor.

archívne video

Promo video OĽaNO: Pre prihlasovanie vozidiel Fiat 500 sa so stranou spája korupcia (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Utiekol z prísne stráženej väznice

Vo februári 2023 utiekol z prísne stráženej väznice v sardínskom meste Nuoro s použitím posteľných plachiet, pomocou ktorých zliezol dole po stenách. Tam si až do svojho úteku odpykával 24-ročný trest odňatia slobody za členstvo v zločineckej organizácií, obchodovanie s drogami, nelegálnu držbu zbraní a iných trestných činov.

Neďaleko španielskeho mesta Granada medzičasom zadržali aj jedného z najbližších ľudí Raduana, Gianluigiho Troiana, ktorý utiekol z domáceho väzenia pri talianskom meste Foggia ešte v roku 2021. "To, že polícia chytila v zahraničí dvoch nebezpečných zločincov na úteku, Marca Raduana a jeho pravú ruku Gianluigiho Troiana, predstavuje ďalší veľký úder organizovanému zločinu," povedal šéf talianskeho rezortu vnútra Matteo Piantedosi.

Označený ako nebezpečný

Na zozname najhľadanejších zločincov Európskeho policajného úradu (Europol) bol Raduano označený za "nebezpečného". Podľa Europolu pôsobil na vrchole hierarchie zločineckej organizácie v úlohe "propagátora, organizátora a nemilosrdného zabijaka v rámci skupiny, ktorá sa venovala páchaniu vrážd, obchodovaniu s drogami a riadeniu vydieračského reťazca".

AFP píše, že jeho útek bol pre talianske úrady veľmi zahanbujúci a zdôraznil moc "štvrtej mafie", ktorá sa dnes považuje za najnásilnejší syndikát organizovaného zločinu v Taliansku. Medzi najznámejšie zločinecké organizácie Talianska naďalej patria kalábrijská 'Ndrangheta, sicílska Cosa Nostra a neapolská Camorra.

Klany z apúlskeho mesta Foggia sú oproti týmto mafiám menej sofistikované a pri svojom pracovnom postupe stále využívajú praktiky ako vydieranie, bombové útoky a vyhrážky voči miestnym obyvateľom. Okrem toho sa venujú aj obchodovaniu s drogami, ozbrojeným lúpežiam a krádežiam vozidiel a dobytka.

Viac o téme: VäznicaútekMafiaŠéfKorzika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu