Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Japonsko a Nemecko podpísali dohodu o vojenskej spolupráci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

TOKIO - Japonsko a Nemecko uzavreli dohodu o vzájomnej vojenskej spolupráci, ktorá má okrem iného uľahčiť zásobovanie ozbrojených síl oboch krajín. Informovala o tom japonská tlačová agentúra Kjódó, podľa ktorej bola dohoda podpísaná v pondelok.

Agentúra zdôraznila, že obe krajiny posilňujú vzájomnú obrannú spoluprácu v súvislosti s narastajúcou námornou asertivitou Číny v indo-pacifickom regióne.Japonská ministerka zahraničných vecí Jóko Kamikawová a nemecký veľvyslanec v Japonsku Clemens von Goetze podpísali v Tokiu Dohodu o akvizícii a vzájomnom poskytovaní služieb (ACSA), ktorá zjednodušuje proces výmeny potravín, paliva a munície medzi japonskými obrannými silami a nemeckou armádou.

Obe vlády začali rokovania o pakte vlani v septembri

Podľa japonského rezortu diplomacie táto bilaterálna dohoda umožní aj využívanie zariadení oboch strán počas spoločných cvičení. Na japonskej strane bude na takúto spoluprácu ešte potrebný súhlas japonského parlamentu.Nová dohoda umožní Japonsku a Nemecku spoločne "proaktívne prispievať k mieru a bezpečnosti medzinárodného spoločenstva", povedala Kamikawová von Goetzemu. Obe vlády začali rokovania o pakte vlani v septembri a v zásade sa na ňom dohodli v decembri, uviedlo japonské ministerstvo zahraničných vecí.

Tokio i Berlín v uplynulých rokoch zintenzívnili svoju bezpečnostnú spoluprácu ako napríklad spoločné cvičenia v kontexte narastajúceho vojenského vplyvu Číny a ruskej agresie na Ukrajine, uvádza Kjódó.Nemecko sa pre Japonsko stalo už siedmym partnerom v rámci ACSA - po Spojených štátoch, Austrálii, Británii, Kanade, Francúzsku a Indii.

Viac o téme: DohodaNemeckoJaponskoVojenská spolupráca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu