Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNY ONLINE Fico spochybnil, že je v Kyjeve vojna: Na Charkov dopadli rakety, hlásia mŕtvych

Raketový útok ruskej armády na Charkov Zobraziť galériu (3)
Raketový útok ruskej armády na Charkov (Zdroj: TASR/AP/Kharkiv Regional Prosecutor's Office)

KYJEV/LONDÝN - Na celom území Ukrajiny vyhlásili v utorok ráno letecký poplach pre nebezpečenstvo ruských raketových útokov, informovala britská stanica BBC. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 698

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 698 (Zdroj: Facebook/General Staff of Ukrainian Armed Forces)

ONLINE

21:50 Útoky, ktoré dnes podniklo Rusko proti Ukrajine svojimi raketami a strelami, si po celej krajine vyžiadali 18 mŕtvych a vyše 130 zranených, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa tlačových agentúr.

21:45 Ministerstvo obrany po samite v Ramsteine: Ukrajina dostane viac zbraní s dlhým doletom. Spojenci poskytnú Ukrajine tento rok viac zbraní potrebných na efektívne zasiahnutie ruských cieľov na frontovej aj zadnej línii, ako aj na zničenie ruských logistických uzlov, uviedli predstavitelia ukrajinského ministerstva obrany po 18. samite v Ramsteine ​​23. januára.

21:00 Zákaz dovozu skvapalneného zemného plynu a hliníka z Ruska sa navrhuje zaradiť do 13. balíka sankcií, o ktorých sa rokuje v EÚ.

20:55 Slovensko vo vzťahu k Ukrajine treba hodnotiť podľa činov, a nie podľa politických vyhlásení. Povedal to v utorok večer v Bruseli predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) počas stretnutia so šéfkou Európskeho parlamentu (EP) Robertou Metsolovou, informuje spravodajca.

19:55 Oficiálne: Telo 8-ročného dievčaťa našli na mieste ranného úderu Ruska proti Charkovu. Tým sa počet obetí v meste zvýšil na osem, informoval 23. januára Serhii Bolvinov, šéf vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície.

19:22 V Česku od jesene minulého roka absolvujú výcvik dopravných pilotov ukrajinskí študenti z kyjevskej Národnej leteckej univerzity. Podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského, ktorý projekt v utorok predstavil, by spolupráca mala prispieť k obnove infraštruktúry na Ukrajine po skončení bojov. Spravodajkyňu v Prahe o tom informoval Vladimír Buchar z českého rezortu diplomacie.

19:00 Čína v utorok na pôde Organizácie Spojených národov (OSN)  čelila ostrej kritike západných krajín v súvislosti so stavom ľudských práv. Rusko a Irán naopak Čínu chválili, informuje správa agentúry AFP.

18:35 Aktualizácia: 8 mŕtvych, viac ako 70 zranených pri ranných úderoch Ruska proti Ukrajine. Je známe, že pri ruských raketových útokoch na oblasti Kyjev, Dnepropetrovsk a Charkov 23. januára zahynulo osem ľudí a ďalších viac ako 70 utrpelo zranenia.

18:00 Ruský opozičný politik Boris Nadeždin oznámil, že denne vyzbiera desiatky tisíc podpisov na podporu svojej kandidatúry za prezidenta v marcových voľbách, informovala v utorok agentúra DPA. "V súčasnosti zhromažďujeme približne 15.000 podpisov denne," uviedol Nadeždin v rozhovore vysielanom na Youtube na kanále Chorodkovskij LIVE.

17:20 Premiér Robert Fico dnes spochybnil, že by bola v Kyjeve vojna, v ukrajinskej metropole podľa neho panuje úplne normálny život. Informoval o tom portál Refresher news deň pred Ficovou plánovanou cestou na Ukrajinu. So svojím tamojším náprotivkom Denysom Šmyhalom sa nestretne v Kyjeve, ale v Užhorode pri hraniciach.

17:00 Ruský protivojnový politik Nadezhdin zozbieral dostatok podpisov na to, aby sa mohol zaregistrovať v prezidentskej kandidatúre, tvrdí, že ešte potrebuje viac.

16:00 Rusko spustilo sériu raketových útokov na oblasti Kyjev, Dnepropetrovsk, Charkov a Sumy skoro ráno 23. januára, pri ktorých zahynulo sedem ľudí a ďalších viac ako 70 zranených civilistov.

15:05 Francúzsky prezident Emmanuel Macron absolvuje dvojdňovú oficiálnu návštevu Nemecka medzi 26. a 28. májom, oznámil Elyzejský palác. Informuje agentúra DPA.

14:40 Na šesť sa zvýšil počet obetí ranných ruských útokov na ukrajinské mestá. Zranenia utrpeli desiatky ľudí. Uviedli to v utorok miestni predstavitelia, informuje správa agentúr AFP a AP.

14:00 Ruské úrady plánujú zakázať odmietnutie najímať bývalých vojakov. Zákonník práce sa má upraviť tak, aby zmluvným vojakom a mobilizovaným vojakom nebolo možné odmietnuť prijatie do zamestnania do jedného roka po skončení služobného pomeru, ak spĺňajú kritériá.

12:54 Poľsko a pobaltské krajiny pripravili návrh nových protiruských sankcií pre pokračujúcu vojenskú agresiu proti Ukrajine. Informuje o tom agentúra PAP.

12:16 Severoatlantická aliancia (NATO) v utorok podpísala kontrakty na nákup viac ako 200.000 kusov delostreleckých granátov v hodnote vyše 1,1 miliardy eur. Informuje o tom agentúra AFP.

11:35 Poľské stíhačky a stíhačky Severoatlantickej aliancie v utorok ráno vzlietli v dôsledku intenzívnej aktivity ruského letectva podnikajúceho útoky na území Ukrajiny. Oznámilo to operačné velenie poľských ozbrojených síl (DORSZ), informuje agentúra PAP.

11:25 "Ukrajina teraz potrebuje našu nepretržitú podporu, aby sa ochránila pred týmito krutými útokmi na civilistov," uviedla veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget Brinková.

11:02 Ruské sily spustili raketový útok na kritickú infraštruktúru ráno 23. januára v meste Šostka v Sumskej oblasti, informovali regionálne úrady.

10:48 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a Stacy Cummingsová z aliančnej agentúry NATO Support and Procurement Agency (NSPA) dnes podpísali s firmami z Francúzska a Nemecka dohodu o dodávkach delostreleckej munície za približne 1,1 miliardy eur (30 miliárd korún). Časť tejto munície je určená pre Ukrajinu na jej obranu pred ruskou agresiou, uviedla agentúra DPA.

10:08 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odcestoval 22. januára do New Yorku na zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, kde zopakoval nepravdivé tvrdenia o Ukrajine a povedal, že mierové návrhy podporované Ukrajinou a jej západnými spojencami nie sú možné.

9:54 Ukrajinský oligarcha Ihor Kolomojskij zostane vo väzbe do 2. marca s kauciou stanovenou na 2,65 miliardy hr (71 miliónov dolárov), informoval Suspilne 22. januára s odvolaním sa na rozhodnutie súdu.

9:14 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 23. januáru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

8:50 Najmenej tri obete a 20 zranených si vyžiadali utorkové ruské raketové útoky na ukrajinské mestá Kyjev a Charkov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním na ukrajinských predstaviteľov, informuje agentúra AP.

8:41 Najmenej päť ľudí zahynulo a najmenej 40 bolo zranených pri hromadnom ruskom raketovom útoku na Ukrajinu začiatkom 23. januára, uviedla štátna pohotovostná služba.

8:02 Niekoľko ľudí vrátane detí utrpelo zranenia pri utorkových raketových útokoch na ukrajinskú metropolu Kyjev a mesto Charkov na východe krajiny. Uviedli to miestni predstavitelia. Informuje o tom agentúra AFP.

7:59 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko o 8.27 h oznámil, že hospitalizovali osem ľudí a 13-ročnému chlapcovi bola na mieste poskytnutá lekárska pomoc. O niekoľko minút neskôr našli v okrese Pečerskij ešte jedného zraneného, uviedol starosta.

7:58 Najmenej dvaja ľudia, obe ženy, zahynuli pri ranných útokoch Ruska na Charkov z 23. januára a ďalších 11 bolo hospitalizovaných so zraneniami, uviedol regionálny guvernér Oleh Syniehubov.

7:18 Rusko spustilo sériu raketových útokov na Kyjev skoro ráno 23. januára, pričom spôsobilo škody na neďalekej obytnej budove a zranilo najmenej jednu osobu, uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko v telegrame.

6:47 Bývalý ruský prezident a súčasný zástupca tajomníka ruskej Rady bezpečnosti Dmitrij Medvedev v pondelok vo svojom statuse na sociálnych sieťach zopakoval, že "Ukrajinci sú Rusi a Malorusko je súčasťou Ruska". Informoval o tom týždenník Newsweek.

6:45 Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj oznámil, že vo väzení za polárnym kruhom čelí novej výzve: každé ráno o piatej musí z väzenského rádia počúvať pieseň popového speváka slúžiaceho prokremeľskej a provojnovej propagande.

6:17 Austrálska vláda uvalila sankcie na ruského občana Alexandra Jermakova (Ermakova), ktorého spája s počítačovým útokom na zdravotnú poisťovňu Medibank z roku 2022.

Ukrajinci sa usilujú o uznanie pre svojich padlých vojakov

Prvé dva dni po tom, čo bol v novembri v bojoch s ruskými jednotkami na východe Ukrajiny zabitý jej mladší brat, ochromil Annu Birzulovú zármutok. Potom sa vrhla do akcie a spísala petíciu, v ktorej požiadala prezidenta Volodymyra Zelenského, aby udelil dvadsaťdeväťročnému Bohdanovi Krotovovi najvyššie vojenské vyznamenanie Hrdina Ukrajiny. Príbuzní a priatelia sa usilujú o uznanie padlých vojakov a nové petície určené hlave štátu sa v tejto súvislosti objavujú takmer denne, napísala agentúra Reuters. "Pochovali sme ho 26. a už 27. som ju spísala," povedala so slzami v očiach päťdesiattriročná Birzulová pri Krotovovom hrobe na kyjevskom cintoríne. Pod ukrajinskou vlajkou s insígniami jeho jednotky sa pritom z portrétu usmieval bojový zdravotník.

Petícia Anny Birzulovej je jednou z najmenej 2000, ktoré od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 predložili najčastejšie príbuzní alebo priatelia padlých vojakov. Zelenského požiadali, aby zabitých ocenil vyznamenaním. Od začiatku vojny získalo vyznamenanie Hrdina Ukrajiny menej ako 400 príslušníkov armády - mnohí z nich posmrtne - za chrabré činy, napríklad za pomoc pri zmarení postupu nepriateľa.

Petície, zavedené v roku 2015 ako platforma pre ľudové apely na prezidenta, však nie sú formálnou súčasťou nominačného procesu na vyznamenanie, ktoré bolo stanovené v roku 1998. V čase, keď ukrajinskí vojaci bojovali proti povstaniu separatistov podporovaných Moskvou na východe krajiny a boje mali nižšiu intenzitu, boli tieto výzvy prezidentovi menej časté. Teraz sa objavujú nové petície trucujúcich vdov, matiek a detí takmer denne. Najprv na webovej stránke prezidenta a potom na sociálnych sieťach. Stali sa bežným rituálom vo vojne, ktorá zjednotila národ a zároveň nejaví známky toho, že by mohla skončiť. Ponúkajú pohľad na kolektívnu traumu, ktorú Ukrajinci prežívajú. A upozorňujú, že prakticky každý vojak, ktorý padne v boji, je považovaný za "hrdinu" vzhľadom na to, že pomáhal brániť krajinu pred inváznymi silami. Vláda straty vlastných ozbrojených síl nezverejňuje, ale západné spravodajské služby odhadujú, že padli desaťtisíce ukrajinských vojakov.

Birzulová opísala svojho brata, ktorý sa pripojil k útočnej brigáde predtým, ako Ukrajina vlani v júni začala protiofenzívu, ako veselého a obetavého. Keď boli mladšie a chýbala im otcovská postava, bol citlivý a nápomocný. Sníval podľa nej o založení vlastnej rodiny, zároveň však počas vojny cítil pocit účelnosti. Z bojiska odvádzal zranených mužov, zachraňoval ich pod ťažkou paľbou, napísala Birzulová v petícii. V deň, keď bol zabitý, zachránil štyroch ľudí, uviedla s odvolaním sa na Krotovových spolubojovníkov.

Podobne ako niektorí ďalší tiež Birzulová svoju výzvu široko propaguje na sociálnych sieťach a vyzvala priateľov a sledujúcich - medzi nimi aj verejné osobnosti - aby ju zdieľali na svojich účtoch. Nazbierať 25.000 podpisov potrebných na zváženie petície do 90 dní od jej zverejnenia je závod s časom, povedala. Do utorka sa pod jej petíciou zišlo viac ako 18.800 podpisov. Úspešné žiadosti musí prejsť aj cez vojenské velenie a posudzuje ich prezidentský výbor, ktorý vznikol vlani v máji, aby sa zaoberal novým prílivom petícií. "Musíme poznať mená všetkých našich hrdinov," uviedol Zelenskyj vo vyhlásení, kde oznamoval jeho vytvorenie. K tomuto článku sa jeho kancelária nevyjadrila.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ocenenie je spojené s významnou finančnou kompenzáciou vrátane bezplatného bývania pre vyznamenaných alebo ich pozostalých príbuzných. Ale pre ľudí, ako je Viktorija Vlasenková, ktorej dvadsaťdeväťročný manžel Oleksandr padol v júni 2022 počas ukrajinského vojenského ťaženia s cieľom získať späť od ruských síl mesto Cherson na juhu krajiny, peniaze nehrajú veľkú úlohu. "Nie je to pre mňa vôbec dôležité," povedala o finančnej odmene dvadsaťšesťročná Vlasenková a dodala, že jej cieľom je zachovať mužovu pamiatku pre ich ročného syna Makara, ktorého Oleksandr už nemohol vidieť. "Nech si aspoň tento kúsok jeho srdca nesie životom a odovzdá ho svojim potomkom," napísala vo svojej petícii, ktorá získala 25.721 podpisov a v súčasnosti sa pojednáva.

Pripomínanie pamiatky padlých bude na Ukrajine s pokračujúcou vojnou pravdepodobne čoraz naliehavejšou témou, uviedla odborníčka na pamäť a vlastenectvo Julija Jurčuková. Minulý mesiac činitelia po tlaku aktivistov a pozostalých schválili dlho odkladané plány na vybudovanie národného vojenského cintorína v Kyjeve. Niektorí ukrajinskí veteráni však príval petícií spochybňujú a tvrdia, že príliš široké udeľovanie vyznamenaní by ho znehodnotilo. Tento fenomén predstavuje výzvu pre vládu, ktorá musí vybrať, kto by mal byť formálne vyznamenaný, a zároveň udržať kolektívnu morálku, myslí si Jurčuková, ktorá učí na švédskej Södertörnskej univerzite. "Na jednej strane je tu pamäť jednotlivca a rodiny. A na druhej strane je tu štát, ktorý je zodpovedný za prácu s touto pamäťou spôsobom, ktorý ľudí upevňuje a mobilizuje," dodala.

Na celom území Ukrajiny vyhlásili letecký poplach

Na celom území Ukrajiny vyhlásili v utorok ráno letecký poplach pre nebezpečenstvo ruských raketových útokov, informovala britská stanica BBC. Ukrajinské letectvo už predtým kvôli hrozbe odpálenia riadených striel zo strategických bombardérov Tu-95MS vyhlásilo poplach v regiónoch na juhu a východe krajiny, doplnila BBC.

Okrem toho ukrajinská armáda oznámila, že z letísk v Murmanskej oblasti na severe európskej časti Ruskej federácie a v Kalužskej oblasti ležiacej juhozápadne od Moskvy odštartovali raketové nosiče Tu-22M3. V noci na utorok boli nad územie Ukrajiny vyslané aj roje bezpilotných lietadiel typu Šáhid. Podľa tlačovej služby veliteľstva ukrajinských vzdušných síl niekoľko skupín útočných dronov pozorovali na hranici Chersonskej a Mykolajivskej oblasti.

Ruská armáda v noci na utorok pri raketových úderoch na ukrajinské mestá útočila okrem iných aj na mesto Charkov na východe Ukrajiny, pričom zasiahla oblasť zastavanú bytovými domami. Ako informoval primátor mesta Ihor Terechov, zásah dostal najmenej jeden z bytových domov. Dodal, že informácie o prípadných obetiach a zranených sa preverujú.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu