Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čínu a Kirgizsko zasiahlo silné zemetrasenie: Spôsobilo rozsiahle škody na majetku

Na snímke záchranári zasahujú po zemetrasení Zobraziť galériu (5)
Na snímke záchranári zasahujú po zemetrasení (Zdroj: TASR/AP/CCTV)

PEKING/BIŠKEK - Zemetrasenie s magnitúdou 7,1 spôsobilo v riedko osídlenej časti regiónu Sin-Ťiang na severozápade Číny rozsiahle materiálne škody, zranenia utrpelo šesť ľudí. Uviedli to v utorok miestne úrady. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Zemetrasenie zasiahlo okres Wu-šu v prefektúre Aksu krátko po 2.00 h miestneho času, informovalo čínske seizmologické centrum. Do zasiahnutej oblasti, kde prevláda mrazivé počasie, bolo nasadených približne 1000 záchranárov.      

archívne video

Majiteľka zbúraného domu v Baškovciach vyjadrila svoje pocity (Zdroj: TASR/Roman Hanc)
Dvaja zo šiestich zranených utrpeli vážne zranenia. Zemetrasenia poškodilo viac ako 120 budov - 47 domov sa zrútilo a 78 bolo poškodených, uviedla regionálna vláda. Otrasy poškodili aj elektrické vedenie, dodávky elektriny však boli rýchlo obnovené, dodali úrady v regióne Aksu. V hornatom okrese Wu-šu žilo v roku 2022 približne 233-tisíc ľudí.

Seizmológovia zaznamenali po zemetrasení aj niekoľko dotrasov, najsilnejší z nich mal magnitúdu 5,3. Otrasy bolo cítiť aj v susednom Kirgizsku a Kazachstane. V kazašskej metropole Almaty ľudia v obave o bezpečnosť vybiehali zo svojich domovov.

Americká geologická služba USGS uviedla, že otrasy zasiahli seizmicky aktívnu oblasť v pohorí Ťanšan. Najsilnejšie zemetrasenie v tejto oblasti za posledné storočie - s rovnakou magnitúdou 7,1 - bolo zaznamenané v roku 1978.
 

O zemetrasení informovalo  Európske seizmologické stredisko

Zemetrasenie o sile 7,0 stupňa dnes zasiahlo hraničnú oblasť Kirgizska a čínskej provincie Sin-ťiang. Na svojom webe o tom informovalo Európske seizmologické stredisko (EMSC). Otrasy podľa agentúry Reuters pocítili obyvatelia kazachstanského najväčšieho mesta Almaty, ktoré leží zhruba 270 kilometrov severozápadne od epicentra. Ľudia pri otrasoch vybehli z domovov, niektorí len v pyžamách a v šľapkách, a aj napriek chladnému počasiu sa zhromažďovali na uliciach. Škody nie sú hlásené.

Kazašské úrady silu otrasov určili na 6,7 stupňa. Podľa EMSC ohnisko zemetrasenia ležalo v hĺbke deväť kilometrov, americká geologická služba (USGS) uvádza, že otrasy mali pôvod v hĺbke 13 kilometrov. Silu zemetrasenia USGS určilo aj na 7,0 stupňa, čínske úrady na 7,1 stupňa.

Na snímke záchranári zasahujú po zosuve pôdy.
Zobraziť galériu (5)
Na snímke záchranári zasahujú po zosuve pôdy.  (Zdroj: TASR/AP/CCTV)
Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo na území Číny. Oblasť Sin-ťiang, ktorej pôvodnými obyvateľmi sú prevažne moslimskí Ujgurovia, je rozľahlé územie, kde sú otrasy pôdy pomerne časté. Agentúra AP s odvolaním sa na tlačovú agentúru Nová Čína napísala, že udalosť otriasla prefektúrou Aksu v utorok krátko po 02.00 h miestneho času (dnes 19.00 h SEČ). Škody zatiaľ čínske úrady neohlásili. Oblasť zasiahli aj následné otrasy. Niektoré z nich pocítili tiež obyvatelia Uzbekistanu, píše Reuters.

Zemetrasenie o sile 7,0 stupňa zasiahlo západ Číny, úrady hlásia menšie škody

Zemetrasenie o sile 7,0 stupňa dnes zasiahlo hraničnú oblasť Kirgizska a čínskej provincie Sin-ťiang. Na svojom webe o tom informovalo Európske seizmologické stredisko (EMSC). Otrasy v Číne poničili elektrické vedenie, zničili najmenej dva domy a zastavili železničnú dopravu, informovali čínske štátne médiá.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo na území Číny. Agentúra AP s odvolaním sa na tlačovú agentúru Nová Čína napísala, že podujatie otriaslo prefektúrou Aksu v utorok krátko po 02.00 h miestneho času (dnes 19.00 h SEČ). Do prefektúry čínske úrady vyslali na 200 záchranárov. Dodávky elektriny sa podarilo v regióne rýchlo obnoviť, uviedli úrady v Akse, podľa ktorých sa pod náporom otrasov zrútili dva domy. Žiadne obete na životoch bezprostredne hlásené nie sú, píše AP. Podľa užívateľov čínskych sociálnych sietí sa v oblasti rozhojdali lustre a úrady vyzvali na evakuáciu budov.

Čínu a Kirgizsko zasiahlo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/CCTV)

Otrasy podľa agentúry Reuters pocítili obyvatelia kazachstanského najväčšieho mesta Almaty, ktoré leží zhruba 270 kilometrov severozápadne od epicentra. Ľudia pri otrasoch vybehli z domovov, niektorí len v pyžamách a trepkách, a aj napriek chladnému počasiu sa zhromažďovali na uliciach. Škody nie sú hlásené. Kazašské úrady určili silu otrasov na 6,7 stupňa. Podľa EMSC ohnisko zemetrasenia ležalo v hĺbke deväť kilometrov, americká geologická služba (USGS) uvádza, že otrasy mali pôvod v hĺbke 13 kilometrov. Silu zemetrasenia USGS určilo aj na 7,0 stupňov, čínske úrady na 7,1 stupňa.

Čínu a Kirgizsko zasiahlo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/CCTV)

Oblasť zasiahli aj následné otrasy. Niektoré z nich pocítili tiež obyvatelia Uzbekistanu, píše Reuters. Zemetrasenie udrelo v riedko obývanej oblasti, ktorú obývajú prevažne moslimskí Ujguri. Ide o seizmicky aktívne miesto, kde otrasy nie sú neobvyklé, podľa USGS tu ale k takto silným zemetraseniam dochádza skôr zriedkavo. Zatiaľ najväčšou katastrofou v tejto oblasti bolo v roku 1978 zemetrasenie o sile 7,1 stupňa, ktoré sa odohralo asi 200 kilometrov severne od dnešných otrasov.

Viac o téme: SilaObyvateliaStupnicaZemetrasenie ČínaKirgizsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu