Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

MIMORIADNY ONLINE Izraelské sily vtrhli do nemocnice v Pásme Gazy: Zranení pacienti nemajú prístup k starostlivosti

Palestínčania utekajú z Chán Júnisu pred izraelskou pozemnou a leteckou ofenzívou na pásmo Gazy, pondelok 22. januára 2024. Zobraziť galériu (6)
Palestínčania utekajú z Chán Júnisu pred izraelskou pozemnou a leteckou ofenzívou na pásmo Gazy, pondelok 22. januára 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Bashar Taleb)

TEL AVIV - Príbuzní rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy postavili v nedeľu večer stany na chodníku pri bydlisko izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Jeruzaleme, aby ho protestom pohli k okamžitej dohode, ktorá by viedla k prepusteniu unesených. Informuje o tom server denníka The Times of Israel.

Naživo z Gazy

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:51 Väčšina Izraelčanov by súhlasila s plánom Spojených štátov na ukončenie vojny v Pásme Gazy, ktorý by zahŕňal prepustenie rukojemníkov zadržiavaných militantným hnutím Hamas, normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a Saudskou Arábiou a súhlas Jeruzalema s vytvorením demilitarizovaného palestínskeho štátu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, o ktorom informoval denník The Times of Israel.

20:10 Spojené štáty dnes oznámili, že uvalili sankcie na irackú nízkonákladovú leteckú spoločnosť Fly Baghdad, ktorú vinia z napomáhania iránskym revolučným gardám a ich spojencom. Nové sankcie Washington tiež uvalil na spoločnosti v Pásme Gazy, ktoré vinia z finančnej pomoci Hamasu. Informuje o tom agentúra Reuters.

19:46 Slovensko podporí prípadnú vojenskú misiu EÚ v Červenom mori, ale nie aj útoky na cudzie územie. Vyhlásil to minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár (Smer-SD) po pondelňajšom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Juraj Blanár v Bruseli o vojenskej misii EÚ v Červenom mori (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

19:41 Izraelské sily v pondelok vtrhli do nemocnice v meste Chán Júnis v južnej časti Pásma Gazy. Podľa palestínskych predstaviteľov ju obkľúčili a zraneným pacientom znemožnili prístup k poúrazovej starostlivosti, informujeme podľa správy agentúry Reuters.

19:25 Izraelská armáda v pondelok prostredníctvom svojho hovorcu opätovne ubezpečila, že podnikne prísne opatrenia voči akejkoľvek forme neprimeraného správania sa svojich vojakov vo vojne v Pásme Gazy. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

19:14 Členské štáty Európskej únie (EÚ) sa v pondelok "v zásade" dohodli na spustení vojenskej operácie na ochranu medzinárodnej lodnej dopravy v Červenom mori, na ktorú útočia jemenskí povstalci. Informoval o tom šéf diplomacie EÚ Josep Borrell po stretnutí ministrov zahraničných vecí v Bruseli, píše agentúra DPA.

17:57 Izrael sa musí zmieriť s myšlienkou dvojštátneho riešenia blízkovýchodného konfliktu a Palestínčania si musia nájsť iných zástupcov než Hamas. Povedal to v pondelok v Bruseli minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci.

Juraj Blanár v Bruseli o mierovej iniciatíve EÚ pre Izrael a Palestínu (Zdroj: TASRP/Jaromír Novak)

16:34 alestínsky minister zahraničia očakáva, že Európska únia vyzve na prímerie v Pásme Gazy. Rijád Málikí to dnes vyhlásil v Bruseli, kam dorazil na rokovania únijných ministrov zahraničia. Tí sa dnes stretli aj s jeho izraelským kolegom Jisraelom Kacom.

16:19 Izraelskí občania žijúci v Nemecku môžu v tejto krajine zostať do 26. apríla bez toho, aby museli požiadať o povolenie na pobyt či predĺženie bezvízového pobytu. Uviedlo to v pondelok nemecké ministerstvo vnútra. Informujú o tom správy z agentúr DPA a Reuters.

15:12 Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie v pondelok vyslovili podporu návrhu Talianska, Francúzska a Nemecka na vytvorenie novej námornej misie na ochranu lodnej dopravy v Červenom mori pred jemenskými húsíami. Definitívne schválenie misie očakáva taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani na najbližšom zasadnutí Rady pre zahraničné veci. Informuje o tom správa z agentúry ANSA.

14:51 Asi dve desiatky ľudí dnes vtrhli v Jeruzaleme na zasadnutie parlamentného výboru, kde žiadali, aby izraelská vláda robila viac pre prepustenie rukojemníkov držaných už vyše troch mesiacov v Pásme Gazy palestínskymi islamistickými ozbrojencami. V posledných dňoch v Izraeli silneje kritika vlády premiéra Benjamina Netanjahua, po ktorej príbuzní unesených požadujú, aby s palestínskym hnutím Hamas dojednala dohodu, ktorá ich blízkych privedie domov. Denník The Jerusalem Post napísal, že izraelský parlament by sa mal zaoberať návrhom na vyslovenie nedôvery vláde, ktorý podala opozícia práve kvôli rukojemníkom.

14:24 Scenár dvoch štátov je to, o čom musí EÚ rokovať v prípade konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi. Uviedol to český minister zahraničných vecí Jan Lipavský v rámci pondelňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Únia podľa jeho slov musí hovoriť o tom akým spôsobom chce ukončiť izraelsko-palestínsky konflikt a ako posunúť vzťahy medzi oboma stranami.

Jan Lipavský v Bruseli o riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

13:10 Desiatky príbuzných rukojemníkov zadržiavaných hnutím Hamas v Pásme Gazy vtrhli v pondelok na zasadnutie finančného výboru izraelského parlamentu. Žiadali kroky na prepustenie zadržiavaných. TASR správu prevzala z agentúry AP.

12:10 Izrael chce dostať späť domov rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy a obnoviť bezpečnosť v krajine. Pri svojom príchode na rokovania únijných ministrov zahraničia v Bruseli to uviedol šéf izraelskej diplomacie Jisrael Kac.

11:10 V Pásme Gazy v pondelok po vyše týždni obnovili telekomunikačné služby, vyplýva z údajov portálu NetBlocks.org monitorujúceho celosvetové sieťové pripojenie. Išlo o najdlhší takmer úplný výpadok pripojenia od začiatku vojny. TASR o tom informuje podľa stanice CNN. Obnovenie internetového a telefonického spojenia v južnej a strednej časti Gazy potvrdila aj palestínska telekomunikačná spoločnosť Ooredoo. Služby fungujú aj na severe Pásma Gazy.

10:50 Český minister zahraničia Jan Lipavský ocenil aktivitu šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella, ktorý na dnešné rokovanie ministrov v Bruseli prišiel s návrhom na riešenie súčasnej situácie na Blízkom východe. Podľa Lipavského ide však o veľmi ambiciózny plán, šance na jeho úspech sa preto neodvážil odhadovať. Borrell už ráno spomenul, že je potrebné v súvislosti s konfliktom medzi palestínskym hnutím Hamas a Izraelom začať hovoriť o konkrétnom pláne.

8:50 Šéf zahraničnej politiky Európskej únie (EÚ) Josep Borrell v pondelok uviedol, že Izrael nemôže vybudovať mier len vojenskými prostriedkami. Takisto trval na riešení konfliktu s Palestínčanmi na úrovni dvoch štátov. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

6:20 Tento závod na výrobu zbraní sa nachádzal v centrálnej civilnej oblasti v Al-Maghazi a ohrozoval životy obyvateľov Gazy aj Izraela. V reakcii na túto hrozbu jednotky izraelskej armády zničili továrne, zbrane a nabitý raketomet.

Príbuzní rukojemníkov zadržiavaných v Gaze postavili stany pri bydlisku Netanjahua

Hamas a ďalšie palestínske radikálne hnutia pri teroristickom útoku na Izrael zo 7. októbra uniesli zhruba 250 ľudí, z ktorých okolo 130 stále zadržiavajú. V Izraeli za ich prepustenie pravidelne demonštrujú tisíce a niekedy aj výrazne viac ľudí. Od izraelskej vlády žiadajú, aby v danej veci dosiahla dohodu.

Protestujúci dav pred domom izraelského premiéra
Zobraziť galériu (6)
Protestujúci dav pred domom izraelského premiéra  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Netanjahu v nedeľu odmietol podmienky Hamasu, ktoré by podľa hnutia považovaného v EÚ či USA za teroristické viedli k ukončeniu vojny a prepusteniu rukojemníkov. Počítali podľa neho totiž s úplným izraelským stiahnutím z Gazy a s tým, že tam Hamas naďalej bude pri moci, čomu chce Izrael zabrániť. Netanjahu tiež tvrdí, že práve vojenský tlak na Hamas zvyšuje šance na prepustenie rukojemníkov.

Mnoho ich príbuzných je ale presvedčených o tom, že prepustenie zadržaných nie je vo vojnových plánoch izraelskej vlády dostatočnou prioritou. Záchrany unesených sa teraz chcú domôcť aj ďalšej akcie pred bydliskom Netanjahua, kde v stanoch plánujú zotrvať, kým izraelský premiér nebude súhlasiť s dohodou o prepustení rukojemníkov.

Protestujúci dav pred domom izraelského premiéra
Zobraziť galériu (6)
Protestujúci dav pred domom izraelského premiéra  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

"Milujeme naše deti viac, ako neznášame Hamas," stojí podľa The Times of Israel na jednom z plagátov v centre protestu.

Hamas a ďalší palestínski ozbrojenci pri októbrovom útoku na Izrael tiež zabili vyše 1100 ľudí. V odvete Izrael zničil veľkú časť Pásma Gazy, kde kvôli tomu väčšina z 2,3 milióna Palestínčanov musela opustiť svoje domovy. Vyše 25.000 ich prišlo o život.A

Izrael a Hamas sú naďalej pripravení rokovať

Aj keď Izrael odmietol požiadavku hnutia Hamas, ktoré podmieňuje prepustenie rukojemníkov ukončením bojov v Pásme Gazy, rokovania podľa denníka Wall Street Journal (WSJ) pokračujú. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Americký denník s odvolaním sa na diplomatické zdroje v nedeľu uviedol, že USA, Egypt a Katar na obe strany naliehajú, aby pristúpili k diplomatickému procesu zahŕňajúcemu postupné kroky. Začiatkom by bolo prepustenie rukojemníkov, po ktorom by nasledoval odsun izraelskej armády z Gazy a koniec vojny. Rokovania by podľa správy mali pokračovať v najbližších dňoch v Káhire.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu podmienky Hamasu odmietol. Objasnil, že islamistické hnutie žiada za prepustenie vyše 130 rukojemníkov ukončenie vojny, stiahnutie izraelských síl a pokračovanie vlády Hamasu v Pásme Gazy. Požaduje tiež prepustenie "vrahov a násilníkov", ktorých Izrael zadržal po brutálnom útoku Hamasu a ďalších extrémistov zo 7. októbra.

"Ak by s tým súhlasili, potom by naši vojaci padli zbytočne," povedal Netanjahu. V takom prípade by podľa neho Izrael nebol schopný zaručiť bezpečnosť svojich občanov a ďalší útok by bol len otázkou času.

Izrael a Hamas sú však prinajmenšom znova ochotní viesť rozhovory, ktoré uviazli po ukončení prímeria v novembri, informoval WSJ s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami. Ochota hovoriť o rámcových podmienkach je pozitívnym krokom, citoval denník jeden zo zdrojov.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu