Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Láva zo sopečnej erupcie zničila niekoľko domov v Grindavíku

(Zdroj: SITA/AP/Islandská civilná ochrana )

REYKJAVÍK - Najmenej tri domy pohltila láva na okraji islandského rybárskeho prístavného mestečka Grindavík, ktorá začala v nedeľu vytekať z nových trhlín v zemskom povrchu. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako obyvateľov evakuovali do bezpečia, informovali podľa agentúry AFP miestne úrady.

Väčšinu obyvateľov mestečka preventívne evakuovali už 11. novembra. Domov sa mohli vrátiť 22. decembra, no využila to len hŕstka z nich. Séria slabých zemetrasení — niekedy stovky za deň — v tom čase vytvorila veľké trhliny v cestách, domoch a budovách.

archívne video

Na Kamčatke vybuchla sopka, dediny pokryl sivý popol (Zdroj: Profimedia)

Grindavík má približne 4000 obyvateľov a leží na polostrove Reykjanes juhozápadne od hlavného mesta Reykjavík. Nedeľňajšia erupcia je už piata od roku 2021. Naposledy k nej došlo 18. decembra, prúd lávy vtedy mestečko minul. V nedeľu sa prvá erupcia začala o 08.00 miestneho času (09.00 h SEČ), kedy sa v zemi asi 450 metrov severne od mesta otvorila trhlina. Islandský meteorologický úrad v nedeľu večer uviedol, že puklina je dlhá okolo 900 metrov a prechádza cez hlavnú cestu vedúcu do Grindavíku.

Lávu nezastavili ani bariéry

Druhá trhlina sa otvorila okolo poludnia ešte bližšie k ľudským obydliam, pričom láva z nej zasiahla niekoľko domov. Do večerných hodín dosiahla dĺžku okolo 100 metrov. Lávu nezastavili ani bariéry zo zeme a skál, postavené severne od Grindavíku. Erupcia spôsobila prerušenie dodávok elektriny a vody. Neďaleké geotermálne kúpele museli zatvoriť. Letecká doprava ovplyvnená zatiaľ nebola.

V januári 1973 sa len 150 metrov od centra mesta Heimaey ležiaceho na jednom z islandských Vestmanských ostrovov nečakane otvorila trhlina, z ktorej začala vytekať láva. Tretina domov bola zničená a 5300 obyvateľov evakuovali. Jedna osoba zomrela.

Viac o téme: TrhlinySopkaErupciaIslandLáva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu