Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vo voľbách v Bangladéši opäť zvíťazila súčasná premiérka Vadžídová

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DHÁKA - Víťazkou nedeľňajších parlamentných volieb v Bangladéši sa po piatykrát stala súčasná premiérka Hasína Vadžídová so svojou Ľudovou ligou (AL). Oznámila to ústredná volebná komisia. Informuje agentúra AFP.

"Vládna strana AL získala viac ako 50 percent parlamentných kresiel," uviedol hovorca volebnej komisie s tým, že sčítavanie hlasov stále pokračuje. Najväčšia súkromná spravodajská televízia v Bangladéši Somoy TV predtým uviedla, že po zverejnení troch štvrtín výsledkov volieb získala AL v 300-člennom parlamente 172 kresiel. Jej spojenecká strana Džatíja získala ďalších osem.

archívne video

Ivan Korčok Stav zberu podpisov v kampani za prezidenta SR (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Tieto voľby sprevádzali v Bangladéši násilnosti, pri ktorých zahynulo najmenej 15 ľudí. Úrady uviedli, že od piatka bolo v krajine hlásených najmenej 18 podpaľačských útokov, pričom požiare vypukli aj v niektorých volebných miestnostiach.

Zadržali siedmich opozičných politikov

Polícia v bangladéšskom hlavnom meste Dháka zároveň v sobotu zadržala siedmich opozičných politikov z Bangladéšskej nacionalistickej strany (BNP). Tí sú podľa nej zodpovední za piatkový požiar vo vlaku, pri ktorom zahynuli štyria ľudia.

Strana obvinenia odmietla, voľby označila za zmanipulované a spolu s desiatkami ďalších strán sa ich preto rozhodla bojkotovať. Kritici a ľudskoprávne organizácie označili tieto voľby za frašku a spochybnili legitímnosť hlasovania, keďže Vadžídová nemá žiadnych významných vyzývateľov.

Viac o téme: Hasína Vadžídová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu