Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Ruský útok na východoukrajinský Pokrovsk si vyžiadal najmenej 11 mŕtvych

Ruskí vojaci strieľajú z paluby vrtuľníka Ka-27 ruskej Čiernomorskej flotily počas hliadky v Čiernom mori. Zobraziť galériu (3)
Ruskí vojaci strieľajú z paluby vrtuľníka Ka-27 ruskej Čiernomorskej flotily počas hliadky v Čiernom mori. (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

KYJEV - Ruský útok raketami namierený najmä na východoukrajinské mesto Pokrovsk si dnes vyžiadal najmenej 11 mŕtvych, vrátane piatich detí. Oznámil to podľa agentúry AFP gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin. Ďalších osem ľudí bolo zranených. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 681

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 681 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:35 Troch členov bieloruskej rockovej skupiny Nizkiz, ktorých pieseň Pravidelne sa stala známou ako protestná hymna počas prodemokratických demonštrácií v roku 2020, zadržali v Bielorusku, informovalo 6. januára nezávislé ruské médium Meduza.

20:48 Poľské úrady podpísali s farmármi dohodu o ukončení blokády na hraničnom priechode Medika-Shehyni.

20:17 Zranení vojaci sa topili, pretože so svojimi zraneniami nemohli plávať, niektorých bojovníkov ťažké batohy stiahli na dno Dnepra. Ruské ostreľovanie, streľba v chrbte, vlhko, chlad. Niekoľko členov ukrajinskej námornej pechoty takto opísalo americkému denníku The Washington Post svoje skúsenosti z nedávnych misií na ľavý breh veletoku, ktorý na juhu Ukrajiny oddeľuje Kyjevom kontrolované územie od ukrajinskej pôdy okupovanej Ruskom. Jedným z nich je dvadsaťjedenročný Dmytro.

19:47 Tetiana Hlyniana, majiteľka spoločností, ktoré v roku 2023 obstarávali potraviny pre ukrajinskú armádu za premrštené ceny, vlastní hotely v letovisku Split v Chorvátsku, podľa vyšetrovania zverejneného ukrajinským médiom NV 6. januára. v januári 2023, že začala vyšetrovať možnú korupciu pri obstarávaní potravín na ministerstve obrany predtým, ako spravodajská stránka Zn.ua zverejnila vyšetrovanie tejto záležitosti.

19:19 Satelitné snímky ukazujú, že ukrajinský úder poškodil muničné sklady na okupovanom Kryme 4. januára, informovala 6. januára ukrajinská vojenská rozviedka (HUR).

18:47 Ruské útoky v Chersonskej oblasti zranili 6. januára štyroch ľudí vrátane dvoch 9-ročných dvojčiat, informovali regionálne úrady.

18:00 V Kryvorivni sa koná slávnosť Zjavenia Pána (známa aj ako Vodokresche) s tradičným koledovaním (Koliada). Tento rok pripadá oslava v dôsledku zmeny kalendára na 6. januára.

17:35 Ruský útok raketami namierený najmä na východoukrajinské mesto Pokrovsk si dnes vyžiadal najmenej 11 mŕtvych, vrátane piatich detí. Oznámil to podľa agentúry AFP gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin. Ďalších osem ľudí bolo zranených.

17:18 Šéf ruskej Federálnej agentúry pre leteckú dopravu tvrdí, že ruské letectvo sa sankciám prispôsobilo. Americká publikácia Newsweek zároveň zverejnila výsledky výskumu, ktorý ukazuje, že počet porúch ruských lietadiel sa v roku 2023 strojnásobil.

17:04 Predstavitelia Bieleho domu a Pentagonu varovali, že USA čoskoro nebudú schopné ponechať batérie ukrajinského systému protivzdušnej obrany Patriot zásobované protiraketovými strelami, informoval New York Times 6. januára. Systémy Patriot boli rozhodujúce pre odrazenie ruských leteckých útokov po celej krajine.

16:46 Ruské mesto Belgorod pri hraniciach s Ukrajinou v sobotu oznámilo, že ruší polnočné omše pri príležitosti pravoslávnych Vianoc. Tento krok prichádza po vlne intenzívnych ukrajinských útokov, po ktorých úrady v tomto meste ponúkli niektorým obyvateľom presťahovanie sa do bezpečia. Informuje o tom agentúra AFP.

16:31 Pri približovaní sa k Belgorodu bol zostrelený vzdušný cieľ, informovali miestne úrady. Mestské kostoly už predtým zrušili počas ostreľovania bohoslužby počas Vianoc.

16:18 Ukrajinské úrady hlásia zabitie najmenej dvoch ľudí pri dnešných ruských vzdušných úderoch vo východnej časti Ukrajiny. Jeden muž zomrel v Nikopole v Dnepropetrovskej oblasti, ďalší človek v Pivničnom v Doneckej oblasti.

15:44 Počet striel vypálených ukrajinskými a ruskými silami - infografika The Wall Street Journal.

15:10 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 6. januáru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

14:41 Shalanda Young, riaditeľka amerického Úradu pre riadenie a rozpočet, varovala 5. januára o rýchlo sa krátiacom čase, ktorý má Kongres na doplnenie americkej pomoci pre Ukrajinu, uviedla agentúra Associated Press. "Veľmi ma znepokojuje, že to nie sú len zdroje Spojených štátov, ktoré sú potrebné na to, aby Kyjev zastavil Putina," povedala. "Aký odkaz to vysiela zvyšku sveta?" A aké budú ich rozhodnutia, ak uvidia, že Spojené štáty nepristúpia k tanieru?“

14:18 Dánsko dodá Ukrajine stíhačky F-16 až o šesť mesiacov. Denníku Berlingske to oznámili zdroje z tamojšieho ministerstva obrany.

13:33 Ruské úrady v okupovaných častiach Luhanskej oblasti nariadili vytvorenie propagandistických centier, ktoré sa tvária ako "múzeá špeciálnej vojenskej operácie (ruský termín pre inváziu na Ukrajinu v plnom rozsahu)", povedal dnes gubernátor Artem Lysohor.

13:08 Americkí vojenskí experti upozorňujú na možnú novú ofenzívu Ruska na severovýchode Ukrajiny, informuje TASR podľa sobotňajšej správy agentúry DPA. "Ruské sily by v nadchádzajúcich týždňoch mohli posilniť svoje úsilie o dobytie Kupianska v Charkovskej oblasti," varovali analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) v najnovšej správe.

12:54 Rusko dnes podniklo dva letecké útoky na Pivnične v Doneckej oblasti, pri ktorých zahynul jeden človek, informoval gubernátor Vadym Filaškin.

12:53  Rusko chce do roku 2030 vyrobiť viac ako 32 000 civilných dronov ročne. Očakáva sa, že komerčné drony ruskej výroby budú predstavovať 70 % domáceho trhu, uviedol pre agentúru TASS podpredseda vlády Andrej Belousov.

12:01 Pri ostreľovaní Nikopolu v Dnepropetrovskej oblasti zahynul jeden civilista a dvaja boli zranení.

12:00 Ruské sily za posledný deň podnikli útoky na 10 ukrajinských oblastí, pričom zabili najmenej jednu osobu a najmenej sedem zranili, informovali regionálni predstavitelia.

11:00 Poľský minister poľnohospodárstva Czeslaw Siekierski by mal dnes podpísať dohodu s poľnohospodármi, ktorí blokujú hraničný priechod Šehyni-Medyka s Ukrajinou, v snahe zrušiť blokádu, informoval denník Rzeczpospolita.

9:51 Ruské sily môžu v najbližších týždňoch zintenzívniť útočné operácie v Charkovskej oblasti v snahe zmocniť sa Kupianska, uviedol dnes americký think tank Institute for the Study of War (ISW).

9:26 Ukrajinská armáda podľa vlastných vyjadrení zničila v noci na sobotu ruské veliteľské stredisko na letisku Saky na Moskvou anektovanom ukrajinskom polostrove Krym. TASR informuje podľa agentúry DPA. "Letisko Saky: Všetky ciele sú zostrelené," uviedol v sobotu podľa ukrajinských médií šéf ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Letisko sa nachádza pri Novofedorivke na západe Krymu.

8:55 Ukrajinské vzdušné sily uskutočnili úspešný útok na leteckú základňu Saky na Ruskom okupovanom Kryme, uviedol dnes veliteľ vzdušných síl generál Mykola Oleščuk.

6:36 Partizáni potvrdili zničenie ruského radarového systému na okupovanom Kryme.  Partizáni z Ateš prehľadali veliteľské stanovište, ktoré bolo terčom útoku ukrajinských síl, a potvrdili, že boli zasiahnuté kľúčové ruské vojenské komunikačné systémy.

6:34  Po útokoch obyvatelia utekajú z Belgorodu. Gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov uviedol, že obyvatelia Belgorodu zverejňujú na sociálnych sieťach žiadosti o pomoc pri presídlení.

Ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne situácie publikovala na sociálnej sieti Telegram fotografie, na ktorých je vidieť žeriav, ako vyťahuje zo zeme zvyšky rakety. "Ženisti v Kyjeve zneškodnili hlavicu nepriateľskej hypersonickej rakety Kinžal," uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Ukrajina v utorok (2. januára) oznámila, že zostrelila desať striel Kinžal, vypálených počas vlny masívnych útokov Ruska na ukrajinské mestá, ktoré si vyžiadali šesť mŕtvych.

Rakety Kinžal tvoria súčasť arzenálu zbraní, o ktorých ruský prezident Vladimir Putin v minulosti tvrdil, že sú nezničiteľné, pretože sú schopné pohybovať sa rýchlosťou dosahujúcou desaťnásobok rýchlosti zvuku. Podľa britského ministerstva obrany si Moskva tieto hlavice vyhradzuje pre ciele, ktoré považuje za "vysokohodnotné a dobre chránené". Kyjev opakovane označil systém protivzdušnej obrany Patriot za životne dôležitý pre obranu krajiny pred Ruskom. Ukrajina vyzvala Západ na zvýšenie vojenskej podpory, pričom sa obáva únavy niektorých krajín z vojny, ktorá sa ťahá už takmer dva roky.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu