Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Škandál v katolíckej cirkvi: Kňaza exkomunikovali, takto nazval v kázni pápeža Františka

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

RÍM - Ramon Guidetti, kňaz vo farnosti San Ranieri v Guasticce v Toskánsku, bol exkomunikovaný biskupom z Livorna Simonem Giustim za to, že v kázni tvrdil, že František „nie je pápež“, ale „uzurpátor“. K incidentu došlo 31. decembra, na prvé výročie smrti pápeža Benedikta XVI.

Guidetti „verejne vykonal čin schizmatickej povahy“, uvádza sa v exkomunikačnom liste. Kňaza odvolali z funkcie farára. Kňazi a veriaci boli varovaní, aby sa nezúčastňovali žiadneho z jeho obradov ani iných bohoslužobných praktík, pretože by im „hrozil veľmi prísny trest exkomunikácie,“ uvádza sa v správe.

archívne video

Na pápežovu omšu prišli veriaci z Bratislavy i Podunajskej nížiny (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

31. decembra 2022 zomrel emeritný pápež Benedikt XVI. Jeho smrť zanechala dodnes otvorené otázky a otvorené rany. V posledných rokoch Benediktovho života pretrvával dojem, že jeho vzťah s predchodcom nebol vždy bezproblémový. Súviselo to aj s predpokladom, že emeritného pápeža využívajú konzervatívne sily v cirkvi pre svoje záujmy.

Pápež: Vojna je šialenstvo a vždy porážka

Pápež František medzitým na svojej prvej generálnej audiencii v novom roku vyzval k modlitbám za mier. „Nezabúdajme na národy, ktoré sú vo vojne: vojna je šialenstvo, vojna je vždy porážka,“ povedal pápež. František vyzval veriacich, aby sa „modlili za ľud Palestíny, Izraela, Ukrajiny a mnohých ďalších miest, kde je vojna. Nezabúdajme na našich bratov a sestry Rohingov, ktorí sú prenasledovaní,“ povedal pápež.

František hovoril aj o duchovnom živote kresťana, ktorý nie je pokojný, lineárny a bez výziev. „Naopak, kresťanský život si vyžaduje neustály boj,“ vysvetlil pápež pri audiencii veriacim.

Viac o téme: KňazKatolícka cirkevExkomunikáciaVatikánPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu