Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Roľníci zabili 10 členov drogového kartelu: Ten teraz uniesol 14 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

MEXIKO - Drogový kartel v strednom Mexiku uniesol 14 osôb vrátane štyroch detí. Išlo o zjavnú pomstu za nedávnu vzburu miestnych roľníkov, ktorí sa odmietli nechať vydierať kartelom a zabili desiatich jeho členov.

K revolte obyvateľov dediny Texcaltitlán a susednej osady, ktoré sa nachádzajú približne 130 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta, došlo 8. decembra, keď vyzbrojení len kosákmi a loveckými puškami napadli ozbrojených členov drogového kartelu. Desiatich z nich zabili a ich telá spálili. Počas konfliktu zahynuli aj štyria dedinčania.Mexická prokuratúra oznámila uviedla, že drogový kartel uniesol celkom 14 osôb vrátane štyroch detí vo veku 1,5 až 14 rokov, troch policajtov a jedného zraneného dedinčana. Toho gang uniesol z nemocnice.

Šéf prokuratúry zväzového štátu Mexiko José Luis Cervantes uviedol, že únoscovia zatiaľ nepožiadali o výkupné. Mexickí predstavitelia pôvodne únos popierali tvrdiac, že tieto osoby sú iba nezvestné.Podľa dedinčanov však drogový kartel La Familia Michoacana za prepustenie unesených osôb žiada, aby mu vydali vodcov vzbury.Ako uviedol prokurátor, voči dedinčanom nebude vznesené obvinenie za napadnutie ozbrojencov, pretože podľa neho išlo o legitímne právo na sebaobranu.

Agentúra AP vysvetľuje, že ľudia z drogového kartelu sa v dedine objavili už predtým a od miestnych požadovali výpalné za každý hektár pozemku.Podľa videozáznamu, ktorý vznikol v čase vzbury, sa zdá, že ozbrojenci boli oblečení vo vojenských uniformách a niektorí z nich mali na hlavách prilby. Dedinčania zrejme podpálili ich telá aj vozidlá.Drogový kartel La Familia Michoacana je známy svojou brutalitou a tým, že často napáda policajtov. Vlani v meste Totolapan napríklad zmasakroval 20 ľudí vrátane starostu.
 

Viac o téme: ZabitieRoľníciDrogový kartelMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu