Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Polícia v Colorade preveruje vyhrážky sudcom, čo rozhodovali v Trumpovej kauze

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: TASR/AP Photo/Charles Krupa)

DENVER - Americká polícia začala vyšetrovanie vyhrážok voči sudcom, ktorí vyhlásili bývalého prezidenta Donalda Trumpa za nespôsobilého kandidovať v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Colorade.

Podľa agentúry Reuters o tom v utorok informovali predstavitelia orgánov činných v trestnom konaní v Colorade. Dodali, že v okolí domov sudcov sú nasadené policajné hliadky. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vo vyhlásení citovanom televíziou CNN uviedol, že je oboznámený so situáciou a spolupracuje s miestnymi orgánmi činnými v trestnom konaní.

archívne video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

"Budeme dôsledne pokračovať vo vyšetrovaní akejkoľvek hrozby alebo použitia násilia zo strany niekoho, kto používa extrémistické názory na ospravedlnenie svojich činov," uviedla Vikki Migoyaová, hovorkyňa úradu FBI v Denveri.

Najvyšší súd v Colorade minulý týždeň rozhodol, že Donald Trump je nespôsobilý kandidovať za prezidenta USA kvôli svojmu konaniu počas útoku na Kapitol zo 6. januára 2021. Súd preto nariadil odstrániť z republikánskych primárok pre prezidentské voľby v roku 2024 v štáte Colorado hlasovacie lístky s Trumpovým menom.

Rozhodnutie súdu ako nedemokratické

Trumpov hovorca označil toto rozhodnutie súdu v Colorade za nedemokratické a avizoval, že exprezidentov štáb podá odvolanie na Najvyšší súd vo Washingtone. Táto záležitosť musí byť vyriešená do 5. januára, čo je konečný termín na vytlačenie hlasovacích lístkov pre prezidentské primárky v štáte Colorado, dodala AFP s odvolaním sa na úrady tohto štátu.

Donald Trump (77) sa po prezidentských voľbách v roku 2024 chce vrátiť do Bieleho domu, no v ceste mu stoja viaceré súdne spory a vyšetrovania. Bývalého prezidenta budú totiž v marci vo Washingtone súdiť za nezákonné pokusy zvrátiť výsledky volieb v roku 2020. Je obvinený aj z ovplyvňovania volieb v štáte Georgia. Očakáva sa, že v roku 2024 budú proti nemu vedené štyri súdne procesy.

Viac o téme: VoľbyVyhrážkyDonald TrumpPolíciaColorado
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu