Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Indické námorníctvo posilnilo po sérii útokov svoje sily v Arabskom mori

(Zdroj: X/mavi9261)

NAÍ DILLÍ - Indické námorníctvo vyslalo do Arabského mora tri vojenské lode a prieskumné lietadlo, aby si tam po nedávnej sérii útokov na lode "udržalo svoju odstrašujúcu prítomnosť". Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Indické námorníctvo v pondelok vo vyhlásení uviedlo, že na rôzne miesta vyslalo do Arabského mora tri raketové torpédoborce a námorné prieskumné lietadlo P-8I. Indické námorníctvo tiež v súčasnosti vyšetruje sobotňajší útok na tanker MV Chem Pluto, ku ktorému prišlo asi 200 námorných míľ (370 kilometrov) od pobrežia Indie. Podľa námorníctva pritom počiatočné zistenia naznačujú, že išlo o dronový útok.

archívne video

Loďou cez najznámejší nórsky fjord Geirangerfjord (Zdroj: Fredrik Ahlsen/Visit Norway)

"Budú potrebné ďalšie forenzné a technické analýzy, aby sa určil... typ a rozsah použitej munície," uviedlo námorníctvo vo vyhlásení. Z tohto útoku obvinili v sobotu Spojené štáty Irán, ktorý však spojitosť s útokom poprel. Washington pritom otvorene obvinil Irán z priameho útočenia na lode prvýkrát od začiatku vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, ktoré podporuje Irán.

Tanker MV Chem Pluto, ktorý sa plaví pod vlajkou Libéria, v pondelok kotvil v prístave v Bombaji. Na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy podnikajú v Červenom mori dronové a raketové útoky aj Iránom podporovaní jemenskí povstalci húsíovia. Útoky jemenských povstalcov pritom už prinútili veľké prepravné spoločnosti, aby presmerovali svoje nákladne lode. Tie teraz musia oboplávať celú Afriku, čím sa ich cesta predĺži i predraží.

Viac o téme: NámorníctvoPosilnenieIndiaArabské moreTorpédoborce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu