Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Moldavská prezidentka Sanduová chce opäť kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách

Moldavská prezidentka Maia Sanduová
Moldavská prezidentka Maia Sanduová (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

KIŠIŇOV- Moldavská prezidentka Maia Sanduová v nedeľu oznámila, že v budúcoročných prezidentských voľbách sa chce uchádzať o znovuzvolenie, aby dotiahla do konca integráciu Moldavska do EÚ. Správu o tom sme prevzali z agentúry Reuters.

"Stále musíme podniknúť dôležité kroky a zaväzujem sa pokračovať, ak mi dáte dôveru na nové funkčné obdobie," informovala Sanduová vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke úradu moldavskej prezidentky. Sanduová, ktorá presadzuje užšie vzťahy Kišiňova s Európskou úniou, vo voľbách v roku 2020 zdolala bývalého proruského prezidenta Igora Dodona, pripomenula agentúra Reuters.

Presný termín prezidentských volieb ešte nie je známy

Prezidentské voľby sú v Moldavsku naplánované na budúci rok v novembri alebo decembri, presný termín určí parlament. Integrácia Moldavska do EÚ je jedným z cieľov Sanduovej. Lídri členských krajín EÚ sa na decembrovom summite dohodli na otvorení prístupových rokovaní s Kišiňovom. "Naša budúcnosť je v európskej rodine a musíme jasne povedať – celá krajina –, akú cestu si zvolíme pre Moldavsko. Vyzývam parlament, aby na jeseň budúceho roka inicioval referendum, v ktorom bude rozhodujúci hlas občanov," uviedla moldavská prezidentka. Sanduová odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu a obvinila Moskvu z plánovania prevratu v Moldavsku.

Viac o téme: PrezidentkaMoldavskoMaia Sanduová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu