Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Trump s určitosťou podporil vzburu: Je to očividné, povedal Biden

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v stredu povedal, že jeho predchodca v Bielom dome Donald Trump jasne podporil vzburu. Reagoval tým na rozhodnutie najvyššieho súdu štátu Colorado, ktorý Trumpovi zakázal kandidovať v budúcoročných voľbách z dôvodu jeho účasti na nepokojoch v Kapitole zo 6. januára 2021. Informuje agentúra AFP.

"Rozhodnutie ponechám na súde. S určitosťou však podporoval vzburu. O tom niet pochýb," povedal Biden. "Je to očividné. Všetci ste to videli," dodal 81-ročný prezident. Biden ako kandidát Demokratickej strany bude pravdepodobne v budúcoročných voľbách súperom republikána Donalda Trumpa. V novembri 2020 vo vzájomnom súboji zvíťazil Biden.

archívne video

Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Najvyšší súd v americkom štáte Colorado v utorok večer označil bývalého prezidenta Trumpa za "nespôsobilého" uchádzať sa o funkciu prezidenta na základe ustanovenia americkej ústavy. Ustanovenie zakazuje zastávať úradnú funkciu predstaviteľom, ktorí sa zapojili do vzbury alebo povstania. Predstavitelia Trumpovej volebnej kampane uviedli, že sa voči rozhodnutiu z Colorada odvolajú. To sa vzťahuje len na republikánske primárky v tomto štáte, ktoré sa uskutočnia 5. marca.

Viac o téme: VoľbyVzburaUSADonald TrumpColoradoJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu