Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bývalého poľského ministra Kamiňského odsúdili za zneužitie právomoci

Mariusz Kamiňski
Mariusz Kamiňski (Zdroj: X/Kaminski_M_)

VARŠAVA - Bývalého poľského ministra vnútra Mariusza Kamiňského v stredu odsúdili na dvojročný trest odňatia slobody za zneužitie právomoci. Z dôvodu už predtým udelenej prezidentskej milosti by sa však mohol trestu vyhnúť. Informujú o tom agentúry AFP a DPA.

Súd vo Varšave uznal Kamiňského za vinného z nezákonného postupu vo funkcii šéfa poľského protikorupčného úradu v roku 2007 s cieľom uškodiť istému politikovi. Spolu s ním v stredu odsúdili aj Macieja Wasika, ktorý bol v čase týchto činov jeho námestníkom. Súd takisto obom mužom zakázal na päť rokov zastávať verejnú funkciu.

archívne video

Vzdušný priestor Slovenska budú okrem Česka a Poľska chrániť aj Maďari (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"S týmto verdiktom sa nestotožňujeme", uviedol Kamiňski. Oboch uznali za vinných už v roku 2015, neskôr im však udelil milosť prezident Andrzej Duda. Na základe toho mohli pokračovať vo svojich kariérach. Poľský najvyšší súd neskôr túto milosť spochybnil a právni experti upozornili, že prezident nemohol udeliť milosť niekomu, kto ešte nebol usvedčený s konečnou platnosťou.

To, či sa prezidentská milosť vzťahuje aj na stredajšie rozhodnutie súdu, nebolo bezprostredne jasné, napísala AFP. Tiež nie je známe, či Kamiňski príde o mandát poslanca poľského parlamentu. DPA však uviedla, že do väzenia na základe tejto amnestie nepôjde. Kamiňski pôsobil v rokoch 2019-23 ako minister vnútra v pravicovej vláde strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Viac o téme: ExministerUsvedčenieSúd PoľskoMariusz Kamiňski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu