Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Nemecku hrozí časovo neobmedzený štrajk rušňovodičov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

BERLÍN - Na nemeckej železnici hrozí časovo neobmedzený štrajk rušňovodičov za vyššie mzdy. Pre časovo neobmedzený protest sa rozhodli členovia odborov rušňovodičov GDL, oznámil dnes popoludní po sčítaní výsledkov hlasovania šéf odborov Claus Weselsky. Odbory už skôr uviedli, že do konca prvého januárového týždňa štrajkovať nebudú. Predchádzajúce protesty GDL vždy doľahli na spojenie s Českom.

"Kolegovia vyslali jasný signál," povedal Weselsky o výsledku, podľa ktorého si časovo neobmedzený štrajk prialo 97 percent hlasujúcich. Na to, aby bolo možné k takémuto rozsahu protestu pristúpiť, bol potrebný súhlas najmenej 75 percent hlasujúcich. Weselsky poznamenal, že účasť vo vnútroodborovom hlasovaní predstavovala vyše 70 percent

archívne video

Štrajk zamestnancov UniCredit Bank v Bratislave (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Usporiadali už dva štrajky

GDL doteraz usporiadali dva štrajky, a to v polovici novembra a na začiatku decembra. Vtedy nejazdilo vyše 80 percent diaľkových vlakov, podobne obmedzená bola aj regionálna doprava. Nejazdili ani vlaky EuroCity medzi Prahou a Berlínom a skoré spoje medzi Chebom a Norimbergom.

Odbory GDL žiadajú zvýšenie platov o 555 eur mesačne, vyplatenie jednorazovej protiinflačnej prémie 3000 eur a skrátenie pracovného času z 38 na 35 hodín týždenne. Dráhy takéto požiadavky odmietajú, pretože by to podľa nich zdvihlo náklady na personál o 50 percent. Ako kompromis navrhujú zvýšenie miezd o 11 percent a jednorazový bonus 2850 eur. Podľa DB si rušňovodiči ročne zarobia vrátane príplatkov a bonusov 45.000 až 56.000 eur.

Viac o téme: ŠtrajkRušňovodičiMzdyNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu