Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dánsko a USA sa dohodli na posilnení vojenskej spolupráce

Jakob Ellemann-Jensen (vpravo) a Troels Lund Poulsen stoja na tlačovej konferencii v Kodani
Jakob Ellemann-Jensen (vpravo) a Troels Lund Poulsen stoja na tlačovej konferencii v Kodani (Zdroj: TASR/AP/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

KODAŇ - Dánsko v utorok oznámilo, že sa dohodlo na posilnení svojej vojenskej spolupráce so Spojenými štátmi. Obdobné dohody nedávno s USA dosiahli aj susedné severské krajiny, a síce Švédsko a Fínsko, informuje agentúra AFP.

"V súčasnosti posilňujeme našu bilaterálnu obrannú spoluprácu, pričom nechceme zakrývať skutočnosť, že dohoda s USA predstavuje taktiež prelom v dánskej obrannej politike, keďže zahŕňa amerických vojakov a americký (vojenský) materiál na dánskom území," uviedla dánska premiérka Mette Frederiksenová.

archívne video

Takmer 400 vojakov zložilo v Banskej Bystrici prísahu: Z nich tretina vojačiek (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

Nasadenie amerických vojakov

Dánske ministerstvo obrany informovalo, že dohoda umožní krátkodobé aj dlhodobé nasadenie amerických vojakov a vojenského materiálu na "konkrétnych dánskych vojenských" základniach. Rezort spresnil, že pôjde o dánske letecké základne v Karupe, Skrydstrupe a Aalborgu, dohoda sa však nevzťahuje na vojenské zariadenia na dánskych autonómnych územiach Grónsko a Faerské ostrovy. 

Dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen priblížil, že dohoda bude najskôr platiť desať rokov, po ktorých ju môže ktorákoľvek strana s ročnou výpovednou lehotou zrušiť. Zdôraznil pritom, že sa nemení dánska politika, ktorá nedovoľuje rozmiestnenie jadrových zbraní na území tejto krajiny.

Fínsko podpísalo v pondelok obdobnú dohodu o obrannej spolupráci so Spojeným štátmi, ktorá americkej armáde umožňuje neobmedzený prístup na 15 fínskych vojenských základní, kde bude môcť skladovať vojenské vybavenie a muníciu. Švédsko s USA zase začiatkom decembra podpísali dohodu, ktorá pripravuje pôdu pre "pôsobenie amerických síl vo Švédsku", pripomína AFP.

Viac o téme: DánskoVojaciDohodaSpoluprácaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu