Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Španielsko potvrdilo svoju účasť na koalícii: Ide o ochranu obchodných lodí v Červenom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/The Story Teller)

MADRID - Španielsko v utorok potvrdilo svoju účasť na novej koalícii na ochranu obchodných lodí v Červenom mori. Svoju činnosť bude Madrid koordinovať s Európskou úniou a NATO. Informuje agentúra AFP a webová stránka španielskeho denníka ABC.

Zdroje z prostredia ministerstva obrany v Madride uviedli, že Španielsko nebude v oblasti Červeného mora uskutočňovať žiadne jednostranné kroky. Svoju činnosť bude koordinovať s EÚ a NATO. Húsíovia od začiatku konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy vystupňovali útoky dronmi a strelami na lode v oblasti Červeného mora, pripomína AFP. Cez túto námornú trasu prechádza až 12 percent svetového obchodu.

archívne video

Španielov vystrašil údajný žralok, má ísť však o veľrybu (Zdroj: Facebook/Policía Local de Lepe.)

Americký minister obrany Lloyd Austin v pondelok oznámil vytvorenie desaťčlennej koalície na ochranu obchodných lodí plaviacich sa cez Červené more pred útokmi jemenských húsíjských povstalcov, ktorí sú podporovaní Iránom. Účasť na tejto koalícii okrem USA prisľúbili aj Spojené kráľovstvo, Bahrajn, Kanada, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Nórsko, Seychely a Španielsko. Niektoré z krajín budú vykonávať spoločné hliadky, zatiaľ čo iné budú poskytovať spravodajskú podporu pre operácie v južnej časti Červeného mora a v Adenskom zálive.

Viac o téme: LodeŠpanielskoMadridEurópska úniaČervené moreKoalíca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu