Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Abbásove výroky o holokauste podnecovali nenávisť: Obvinený však nebude

Mahmúd Abbás Zobraziť galériu (2)
Mahmúd Abbás (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Berlínska prokuratúra v pondelok oznámila, že vyjadrenia predsedu Palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása o holokauste, ktoré vyslovil počas minuloročnej návštevy v Berlíne, možno kvalifikovať ako podnecovanie rasovej nenávisti. Vzhľadom na diplomatickú imunitu, ktorú Abbás požíva, sa však v trestnom konaní pokračovať nebude.

Ako pripomenula agentúra AFP, polícia v Berlíne začala vyšetrovanie "pre podozrenie z podnecovania nenávisti" v auguste 2022. Konala na základe dvoch sťažností, ktorých iniciátori obvinili Abbása z "relativizácie holokaustu" počas jeho spoločnej tlačovej konferencie s nemeckým spolkovým kancelárom Olafom Scholzom. Abbás na stretnutí s novinármi Izrael obvinil, že od roku 1947 dodnes spáchal proti Palestínčanom "50 holokaustov".

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/John Macdougall/Pool Photo via AP)

Scholz na tento Abbásov výrok bezprostredne nereagoval, ale po rozsiahlej kritike nasledujúci deň na Twitteri napísal, že je "znechutený pohoršujúcimi poznámkami" palestínskeho vodcu. Abbásove výroky vtedajší izraelský premiér Jair Lapid rozhodne odsúdil, pričom ich označil "nielen za morálnu hanbu, ale aj obludnú lož". Berlínska prokuratúra vo svojom vyhlásení z pondelka zdôraznila, že hoci sa na Abbása vzťahuje imunita, jeho vyjadrenia boli jasným porušením nemeckých zákonov. Zľahčovanie holokaustu je totiž v Nemecku trestným činom.

Abbásovo porovnanie "zjavne nemá objektívny faktický základ, pretože situácia palestínskeho obyvateľstva od vzniku štátu Izrael sa nedá ani zďaleka porovnávať so situáciou, v ktorej sa ocitlo židovské obyvateľstvo v Európe za vlády národných socialistov". Abbás svojím výrokom aj banalizoval objem i charakter zverstiev spáchaných v tom čase, konštatovala prokuratúra. Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí už pri začatí vyšetrovania upozornil, že Abbás požíva diplomatickú imunitu, pretože bol v Nemecku na "oficiálnej návšteve ako predstaviteľ Palestínskej samosprávy". AFP doplnila, že Nemecko neuznáva Palestínu ako štát, ale udržiava diplomatické vzťahy s palestínskymi územiami, a teda aj s Abbásovou samosprávou.

Viac o téme: HolokaustMahmúd AbbásVýroky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu